Kedden a román szóbelivel kezdődik az érettségi

Krónika 2017. június 05., 16:07

A román nyelv és irodalom próbával kezdődik kedden az érettségi vizsga szóbeli szakasza. A tizenkettedikes diákok csütörtökön és pénteken magyar nyelvből, csütörtöktől jövő keddig informatikából, június 14. és 16. között pedig idegen nyelvből szóbeliznek.

Fotó: Pál Árpád

Az írásbeli próbák sora rövid szünet után, június 26-án kezdődik, a román vizsgát június 27-én a magyar nyelv és irodalom próba követi. A végzősök június 28-án írásbeliznek a szakjuknak megfelelő kötelező, június 30-án pedig a választott tantárgyból.

Az eredményeket július 5-én teszik közzé, az óvásokat aznap estig lehet benyújtani, a végleges jegyeket pedig július 10-én közlik.

A pótérettségire július 11. és 14. között lehet beiratkozni, a vizsgára pedig augusztus 21. és 31. között kerül sor. A végzős diákok számára május 26-án ért véget a tanév. Azóta zajlik egyébként a speciális érettségi szesszió, amelyen azok a tanulók vizsgáznak, akik június és július folyamán nemzetközi tantárgyversenyen vesznek részt, az érintett 223 fiatal már június 10-én megtudja végleges osztályzatait.

A tavalyi érettségi vizsgán – az óvások előtti eredmények alapján – a diákok 66,7 százaléka szerzett átmenő jegyet. Az eredmény szinte pontosan megegyezett a 2015-ös összesített átmenési aránnyal, akkor ugyanis a diákok 66,4 százaléka érdemelte ki az oklevelet.

Tavaly országos szinten a Kolozs megyei tizenkettedikesek teljesítettek a legjobban: a 83,32 százalékos átmenési arány jócskán meghaladta az országos átlagot. A székelyföldi megyék javítottak 2015-höz képest. Az országos középmezőnyben helyezkedett el Maros és Kovászna megye, ahol a végzősök 66, illetve 65,61 százaléka szerzett átmenő átlagosztályzatot. Gyengébben teljesítettek viszont a Hargita megyei végzősök, akiknek 60,09 százaléka érdemelte ki az érettségi oklevelet, azonban még így is közel 6 százalékos javulást értek el a 2015-ös gyenge eredményekhez képest.