Vadkárok: elfogyott a székelyek türelme

Gyergyai Csaba 2017. június 03., 10:01

A Hargita megyei vadászegyesületek és telektulajdonosok a környezetvédelmi minisztériumhoz fordultak segítségért a sorozatos medvetámadások miatt.

Fotó: András Alíz

A környezetvédelmi minisztériumtól kért segítséget több Hargita megyei vadászegyesület és telektulajdonos, mert az elmúlt napokban több alkalommal is háziállatokra támadtak medvék a székelyföldi megyében.

A Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterhez címzett megkeresésben a telektulajdonosok és vadászegyesületek kérik, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályon, ugyanis

a nagyvadak okozta károk egyre nőnek, a lakosság türelme pedig fogy,

és félő, hogy sajátos védekezési módszerekhez folyamodnak a szarvasmarha- és juhtenyésztők.

„Elfogadhatatlan, hogy egy medve kilövéséért 40 ezer eurós büntetést ró ki az állam, de ha egy medve megtámad, megsebesít vagy megöl egy embert, akkor egyetlen lej kártérítés sem jár érte” – írják a kezdeményezők.

Csütörtök hajnalban Sepsibodok vasútállomásán

medvét ütött el a vonat,

több kilométerre a legközelebbi erdős területtől. Fodor István, a település polgármestere az MTI-nek elmondta, az elgázolt medve tetemét pár percig még a helyszínen őrizte egy másik nagy méretű medve, amely csak a helyszínre érkező rendőrök és helybéliek zajkeltésére hagyta el az állomást. A polgármester – aki maga is vadászik – hozzátette: a medvék párzási időszaka zajlik, és az elpusztult hím párja lehetett a másik medve, amelyik percekig az állomás ajtajában állt és megakadályozta a vasutas visszatérését az épületbe.

A polgármester beszámolója szerint „a vasutas úgy megijedt, hogy majdnem infarktust kapott”. Aztán a medve a sok kiabálásra az állomás mögötti füves részre húzódott, majd a kerítésen átmászva az országút felé távozott. A szerencsén múlott, hogy nem támadt a vasutasra – mesélte a polgármester.

Egy héttel korábban a szomszédos Oltszemen ütött el egy medvebocsot a vonat. Kápolnásfalu határában két helyen is átszakította a beüzemelt villanypásztor kábeleit egy medve, majd halálosan megsebesített egy tehenet. A szerda hajnali órákban támadó nagyvadat a pásztorkutyák kergették el. A környék lakói szerint az emberek is veszélyben vannak a környékükön túlszaporodott nagyvadak miatt, ezért mielőbb kilövési keretet kéne megállapítani a medvékre.