TIFF: tíz napig filmes központ lesz Kolozsvár

Kőrössy Andrea 2017. június 01., 18:01

„Nehéz” napok elé néznek Kolozsváron a filmkedvelők: pénteken kezdődik a 16. TIFF, amelynek során 225 rövid- és nagyjátékfilm közül választhatnak a fesztiválozók. A kincses város ugyanakkor új művészeti térrel bővül.

Fotó: TIFF

Tíz napon keresztül ismét vörös szőnyegen lépkedhetünk, és minduntalan moziba siető filmőrültekbe botolhatunk Kolozsvár közterein: pénteken kezdődik a tizenhatodik alkalommal sorra kerülő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A TIFF-hangulat már egy ideje belengi a kincses várost: napokkal ezelőtt elkezdték építeni a Főtéren a közönségtalálkozóknak is otthont adó pihenősarkot, a fesztiválozók pedig már a programfüzetet is elejétől a végéig áttanulmányozhatták. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját péntek este a Főtéren tartják,

20.45-től vetítik a Peter Brosens és Jessica Woodworth által írt és rendezett Belgium királya című filmet,

ezt megelőzően azonban a hagyományoknak megfelelően különleges produkciókkal készülnek a szervezők. A TIFF-et megnyitó ünnepségen a filmben szereplő – hazájában rendkívüli népszerűségnek örvendő – bolgár zenekar fog koncertezni, és jelen lesz többek között Jessica Woodworth amerikai író-rendező, valamint Peter van den Begin, a királyt alakító főszereplő.

A filmkedvelőknek azonban nem kell estig várniuk a fesztivál rajtjára, ugyanis már reggel 10-től folyamatosan vetítéseket tartanak, már pénteken – az Uránia-mozit kivéve, amely vasárnaptól látogatható – az összes helyszínt a nézők rendelkezésére bocsátják.

Szintén hagyománynak számít már, hogy a seregszemle első hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastély udvarára is „kiköltözik” a TIFF: szombaton és vasárnap este filmvetítéseket tartanak, napközben pedig elsősorban a családokat megszólító rendezvényekre kerül sor. A szokásoknak megfelelően

a fesztivál magyar napját szerdán, június 7-én tartják,

ennek keretében este fél 10-től meglepetéskoncertre kerül sor a szépművészeti múzeumban.

A TIFF keretében új művészeti térrel bővül Kolozsvár: csütörtökön, június 8-án 19 órakor nyitják meg a Köz-Pont elnevezésű, a kortárs művészetnek és kultúrának szánt létesítményt a vasútállomás közelében, a Gyufagyár (Fabrica de Chibrituri) utca 9. szám alatt. A Köz-Pont az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetségének, illetve az Ecsetgyári Művészek Egyesületének kezdeményezésére alakult meg.

Közleményükben úgy fogalmaznak: az új művészeti tér célja, hogy „tovább gazdagítsa a város vibráló kulturális életét”. A helyszínen

öt galériát, négy projektteret, három, rezidensprogramoknak helyet adó teret, valamint 24 műtermet alakítottak ki.

Méretét, infrastruktúráját, valamint a kiállítóterek és az ott alkotó képzőművészek számát tekintve a Köz-Pont egyedülállónak számít az országban. Az egyik galériában premierként a román filmes újhullám megteremtőjeként számon tartott Cristi Puiu filmrendező első fotókiállítását nyitják meg: a fényképeket legutóbbi, Sieranevada című filmjének utómunkálatai során készítette.

A már rutinos, de az először TIFF-ezők is tisztában lehetnek azzal, hogy legtöbbször lehetetlen küldetés előre készülni a fesztivál tíz napjára, az óriási filmfelhozatalból – idén 56 országból 225 rövid- és nagyjátékfilmet vetítenek – ugyanis nem könnyű kiválasztani a minket személyesen megszólító alkotásokat.

Éppen ezért a kolozsvári seregszemlén talán

a legfontosabb vezérelv a kísérletezés kell hogy legyen, határaink folyamatos tágítása, a kíváncsiság.

Akinek pedig a filmnézés után is marad energiája, válogathat a rengeteg kiegészítő rendezvény között, a Malom (Bariţiu) utcai egykori divatházban például kipróbálhatja a virtuális valóságot.