Háromesélyes bennmaradás: vasárnap dől el a Temesvári ACS Poli sorsa

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 02., 11:18

Három csapat harcol a bennmaradást biztosító ötödik, illetve az osztályozót érő hatodik helyért az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának hétvégi zárófordulójában.

A vasárnap 21 órakor kezdődő Medgyes–Temesvári ACS Poli, Botoșani–Târgu Jiu-i Pandurii és Voluntari–Chiajnai Concordia mérkőzések döntenek az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásának végleges sorrendjéről – a találkozók vendégcsapatai még a biztos bennmaradásért harcolnak.

Erre a Gorj megyei alakulatnak van a legnagyobb esélye,

hiszen 27 ponttal áll az ötödik helyen, miközben az osztályozót érő hatodik helyet elfoglaló Bega-parti csapat és a már kiesést jelentő hetedik pozícióban található chiajnai együttes is 26 ponttal „szurkol" a Pandurii botlásáért.

A fizetésképtelenséggel bajlódó Târgu Jiu botoșani-i ellenfele egyébként már a következő szezont tervezi, amely során – a klubot finanszírozó Valeriu Iftime bejelentése alapján – a 44 éves Costel Enache lesz a vezetőedző a távozó Leo Grozavu helyett.

A playout utolsó fordulójának tét nélküli Marosvásárhelyi ASA–Iași összecsapását hétfőn 15 órától rendezik; annak eredményétől függetlenül a – Voluntari ellen szerdán 1-1-es döntetlent játszó – moldvai alakulat az első helyen zárja az alsóházi rájátszást, miközben az erdélyiek sereghajtóként biztosan kiesnek az élvonalból.

Ezért az ASA vezetősége közleményben kért elnézést szurkolóitól, de hangsúlyozták: az idei szezonban

már az is nagy teljesítmény volt a részükről, hogy végigjátszották a pontvadászatot a Román Kupával és a Ligakupával együtt.

„Tevékenységünket kizárólag a mérkőzések televíziós közvetítési díjából és a szponzoraink segítségével tudtuk biztosítani, a helyi önkormányzattól egyetlen lejt sem kaptunk. Megismételjük: a Marosvásárhelyi ASA ebben a szezonban nem részesült közpénzből származó támogatásban" – olvasható hivatalos honlapjukon.

Megjegyezték, egy peres ügy miatt

számlájukon jelenleg több mint hétmillió lej zárolva van

(amely a második helyen zárt 2014–2015-ös szezonra vonatkozó televíziós közvetítési díjakból származik), egy nagyobb költségvetés nélkül pedig lehetetlen jó játékosokat igazolni. „Nem állt szándékunkban semmit sem takargatni. Nekünk is nehéz elfogadnunk ezt a helyzetet: Románia bajnoki ezüstérmeséből, Szuperkupa-győzteséből és Európa Liga-szereplőjéből a második ligába süllyedtünk vissza. Fájdalmas, de el kell fogadnunk" – szögezte le az ASA vezetősége, remélve, hogy így visszatérhetnek a megfelelő útra, majd pedig ismét elfoglalhatják az őket megillető helyüket az élvonalban.

„Marosvásárhely megérdemel egy Liga 1-es csapatot" – olvasható a közleményben. A csapatról szóló „sajtóhírek" kapcsán pedig megjegyezték: talán amikor majd megint visszatérnek a „reflektorfénybe", akkor már a labdarúgásé lesz a főszerep, nem pedig „egy poros bărăgani peron pletykái."

A másodosztályos labdarúgó-bajnokságban már korábban megválaszolták a kulcskérdéseket: az első helyről a Bukaresti Juventus, a másodikról pedig a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK jut fel, az UTA osztályozót játszhat, miközben a Resicabánya kiesik a harmadik ligába. Utóbbi a szezon utolsó, 38. fordulójában kikapott szerdán 3-0-ra a Liga 2-es bajnok vendégeként, miközben a Szatmárnémeti Olimpia a Brăila elleni 7-0-s győzelemmel zárta szerdán az idényt.

Csütörtökön az Academia Clinceni–Balotești meccs 1-1-es döntetlennel zárult, szombaton pedig Călărași–Suceava, Afumați–Brassó, UTA–Târgoviște (14 óra), Sepsi OSK–Mioveni (14 óra) találkozók lesznek.