Kifehérítenék a „szürke” könyvelést

Bíró Blanka 2017. június 01., 15:33

Arra kötelezik a vállalkozókat, hogy nyilatkozzanak arról, ki vezeti cégük könyvelését – ezt akkor kell megtenniük, ha bármi változik a cég adózási rendjében vagy ha új vállalkozást jegyeznek be.

Az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének 2017/1382-es számú rendelete májusban jelent meg a Hivatalos Közlönyben, ebben 15 napos határidőt szabtak arra, hogy a vállalkozók benyújtsák a nyomtatványt, amiben arról nyilatkoznak, ki a könyvelőjük, és milyen szerződés alapján szolgáltat.

Utólag aztán rájöttek, hogy ez a rövid határidő nem tartható,

így az ANAF a május 24-ei közleményében pontosított: a már bejegyzett cégeknek csak akkor kell nyilatkozniuk könyvelőjükről, ha változik az adózási rendjük, és mindenképpen be kell nyújtaniuk a 010-es nyilatkozatot.

Benkő Pál, a CECCAR Kovászna megyei elnöke úgy véli, az újabb módosítás hátránya, hogy évekig elhúzódhat, amíg elkészül az adatbázis, és nyilvános lesz, hogy melyik cégnél ki könyvel. Értesülésünk szerint zajlik a tárgyalás az adóhatóság és a CECCAR között arról, miként tudnák ezt a folyamatot felgyorsítani.

Robert Șova, a CECCAR országos elnöke legutóbbi Kovászna megyei látogatásán is felhívta a figyelmet, hogy az ágazatban jellemző a szürkegazdaság,

előfordul, hogy külsősök olcsón elvégzik a cég könyvelését, adóbevallását, majd a dokumentumokat aláíratják egy mérlegképes könyvelővel,

aki nevét adja, tehát vállalja a felelősséget, ám valójában nem ismeri a tartalmat. Șova szerint a szürkegazdaság kifehérítésének egyik eszköze, ha kötelezik a cégeket, hogy jelentsék, ki a könyvelőjük.

Debreczeni János sepsiszentgyörgyi könyvelési és adószakértő is úgy látja, hogy a feketemunka felszámolása mellett azért is hasznos, ha nyilvánossá válnak a cégek könyvelői, mert a pénzügyi ellenőrök is tudják, kit keressenek, ki vállal felelősséget a vállalkozás könyvviteléért.

A hites könyvelő, a könyvviteli szakértő garanciát jelent a jól elvégzett munkára, másrészt ők kötelező biztosítással rendelkeznek, így ha a pénzügy ellenőrzés során kiderül, hogy tévedtek, a büntető és a késedelmi kamatokat nem a vállalkozó, hanem a biztosító fizeti. A kétórás szerződéssel foglalkoztatott könyvelővel még a kapcsolattartás is nehézkes – tette hozzá a szakember.