Soros korrupt maffiaállamnak nevezte Magyarországot

Hírösszefoglaló 2017. június 01., 15:01

Az Orbán Viktor kormányfő által létrehozott „maffiaállam megtévesztéseivel és korrupciójával" bátran szembeszegülő magyarokat méltatta Soros György csütörtökön egy brüsszeli gazdasági fórumon. Elemzők szerint a milliárdos hadat üzent Budapestnek.

Soros György szerint a migráció jót tesz Európának

A magyar származású amerikai üzletember vitaindító beszédében hangsúlyozta, „a nyílt társadalmak megvédéséhez nem elég bízni a jogállamban, de ki is kell állni azért, amiben hiszünk".

Soros leszögezte, demokráciát nem lehet kívülről bevezetni, azt az embereknek kell kikövetelniük és megvédeniük, ugyanakkor üdvözölte az európai intézmények „erélyes fellépését" a Lengyelországból és Magyarországról érkező kihívásokkal szemben.

A befektető kiemelte, az általa alapított Közép-európai Egyetem (CEU) sorsa még nem dőlt el Magyarországon,

de reményének adott hangot, hogy az akadémiai és az egyesülési szabadság elkötelezett védelmezésével „végül sikerül mozgásba hozni az európai igazságszolgáltatás lassan őrlő malmait".

Elemzők szerint Soros György hadüzenetet küldött Orbán Viktornak, a magyar kormánynak és a Fidesznek, amikor „maffiaállamnak" nevezte Magyarországot. Boros Bánk Levente, a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianéző Kft. vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában már önmagában azt is szürreálisnak nevezte, hogy egy amerikai milliárdos nyitóelőadást tarthat az Európai Bizottság felkérésére egy európai gazdasági fórumon.

A politológus szerint Soros álma az Európai Egyesült Államok megteremtése, aminek érdekében, a nyilatkozatai szerint szorgalmazza az európai egységes döntési rendszer megváltoztatását. „A magyar és a lengyel kormány határozott fellépése miatt veszélyeztetettnek látja céljai megvalósítását. Soros nem Európáért, hanem saját céljainak megvalósításáért és saját pénzéért aggódik" – jelentette ki Boros Bánk Levente.

Soros egyébként a brüsszeli fórumon arról is beszélt, hogy az Európai Unió létét veszély fenyegeti, a kontinensnek pedig számos kihívással kell megküzdenie, ezért mielőbb mélyreható reformokra van szükség. Ismét kifejezte meggyőződését, hogy a migráció hasznos Európának.

„Elsőként a menekültválságot kell a javunkra fordítani. Most azt látjuk, hogy a tagállamok a saját érdekeikben hoznak döntéseket, ami hátráltatja a közös európai megoldást. Nem szabad feladnunk azt a reményünket és meggyőződésünket, hogy a migráció jót tesz Európának” – fogalmazott Soros György, aki arról is beszélt, hogy az unió tagállamai közül néhányan inkább a szuverenitásukat akarják megerősíteni, ahelyett, hogy lemondanának annak nagyobb részéről.