Trump a jövő héten fogadja Johannist

Krónika 2017. június 01., 12:04

Az Amerikai Egyesült Államokba látogat Klaus Johannis államelnök, ahol hivatalos találkozón vesz részt Donald Trumppal június 9-én – jelentette be az államelnöki hivatal.

A Cotroceni-palota közleménye szerint a két államelnök találkozója kitűnő alkalom lesz az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség kibővítésére és elmélyítésére minden fontos szakterületen, főként, hogy idén lesz a partnerség megkötésének 20-ik évfordulója. Az elnöki hivatal szerint Klaus Johannis a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről fog beszélni, ugyanakkor megerősíti, hogy Románia egy kiszámítható, stabil és hiteles partnere szeretne maradni az Egyesült Államoknak.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerdán azt mondta, hogy Donald J. Trump június 9-én fogadja munkalátogatásra Klaus Johannist, Románia államelnökét. Trump elnök a két ország kapcsolatának mélyítéséről és a stratégiai partnerség megerősítéséről szeretne tárgyalni.

Washingtoni látogatása alkalmával az Amerikai Zsidó Bizottság a legmagasabb kitüntetésben részesíti Klaus Johannist. A Light Unto the Nations kitüntetés az államelnökök számára adható legmagasabb fokozatú elismerése a bizottságnak. „Klaus Johannis a demokrácia és a jogállamiság megerősítésének elkötelezett vezéregyénisége (...) az antiszemitizmus elleni küzdelemért, valamint Románia és az Amerikai Egyesült Államok és Románia-Izrael közötti kapcsolatok elmélyítéséért kaphatja meg a bizottság kitüntetését" – szerepel az indoklásban.

A Light Unto the Nations elismerést korábban Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök és Bill Clinton is átvehette.

Klaus Johannis államfő washingtoni látogatása során az Amerikai Egyesült Államokban élő román közösség képviselőivel is találkozik.