Japánsztrájkba léptek a Szatmár megyei prefektúra dolgozói

Hírösszefoglaló 2017. május 31., 10:56

Japánsztrájkba kezdtek szerdán a Szatmár megyei prefektusi hivatal alkalmazottai, tiltakozásképpen a kormány, a parlament és a belügyminisztérium bérpolitikája ellen.

A prefektúra alkalmazottai megjelentek munkahelyükön és ellátják feladataikat, de közben fehér szalagot viselnek karjukon, írta az Agerpres. A japánsztrájk résztvevői azért elégedetlenek, mert

szerintük diszkriminatív a kormány bérpolitikája, a prefektusi alkalmazottaknak és köztisztviselőknek ugyanis körülbelül 50%-kal kisebb a fizetésük, mint a megyei tanácsok vagy polgármesteri hivatalok alkalmazottainak.

Az intézmény dolgozói közleményükben emlékeztetnek, hogy a képviselőház május 16-án elutasította azt a módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna a prefektúrai alkalmazottak bruttó bérének növekedését, miközben más közhivatalok alkalmazottainak béremelését jóváhagyta.

A tiltakozók hozzáteszik, fizetésük növelése szerintük nem terhelte volna le az államkasszát, hiszen a prefektúrák sokkal kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak, mint például a megyei tanácsok vagy a polgármesteri hivatalok.