Sikeresnek tartják a jubileumi TESZT-et

Krónika 2017. május 30., 22:35

Összesen 3500 néző látta május 21. és 28. között a vasárnap az Ivo Dimcsev Songs from my Shows című koncertjével zárult, tizedik alkalommal szervezett TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) előadásait – közölték a szervezők.

Fotó: Bíró Márton

A seregszemlén tizenhat országból összesen huszonkilenc produkció volt látható a Csiky Gergely Állami Magyar Színház színpadain, illetve a város különböző helyszínein. Az előadásokat követően a TESZT hagyományaihoz híven Upor László dramaturg vezette a közönségtalálkozókat a színház előcsarnokában.

A fesztivál keretében két izgalmas kerekasztal-beszélgetés is zajlott a színházi alkotók társadalmi felelősségvállalásáról, illetve a színház személyességéről – ezeket élőben lehetett követni a fesztivál Facebook-oldalán. A beszélgetések természetesen informális keretek közt is folytatódtak, gyakran éjszakába nyúlóan.

{K1}

A jubileumi kiadás apropóján

az együtt töltött idő, az emlékezés, a jelen pillanata, illetve a közös jövő kérdése különösen fontos szerepet játszott az idei TESZT-en.

A fesztivál a jelenben való tudatos együttlétre és közös utópiák/disztópiák megalkotására is alkalmat nyújtott. Személyes vallomások és társadalmi problémák megközelítése is előtérbe került a fesztiválon.

Mint a rendezvény honlapján olvasható, a seregszemle nemzetközi jellegű és fő célja a multikulturalizmus támogatása, valamint megismertetni a közönséggel a régió legaktuálisabb színházi törekvéseit. A programsorozat kulturális cserék helyszíne, ugyanakkor egyfajta meghívás a művészekkel és színházi szakemberekkel való párbeszédre.

{K2}