Kiutasítottak öt orosz diplomatát Moldovából – Moszkva „kemény” választ ígér

Balogh Levente 2017. május 30., 17:12

Kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba Moszkva, miután a moldovai hatóságok hétfőn este kiutasítottak az országból öt orosz diplomatát.

A nemkívánatos személlyé nyilvánított diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az ország területét.

A kiutasított személyek között moldovai sajtóértesülések között ott van Alekszandr Grugyin, Igor Dobovnja Moldovába akkreditált orosz katonai attasé tanácsadója is. Grugyin neve szerepel abban a bűnvádi ügyben, amelyet hazaárulás miatt indítottak Iurie Bolboceanu volt moldovai parlamenti képviselő ellen, azzal a váddal, hogy titkos információkat adott át az orosz illetékesnek.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba. A politikus

„súlyos provokációnak" minősítette a moldovai hatóságok döntését,

és csapásként értékelte az Igor Dodon moldovai államfő vezette erők számára, amelyek a moldovai–orosz viszony normalizálására törekednek.

„Természetesen nem hagyjuk válasz nélkül a döntést, a válasz pedig kellőképpen kemény lesz" – jelentette ki az orosz diplomata, hozzátéve, Moszkva jelenleg a megfelelő válaszlépés mértékén gondolkodik. Leszögezte: a „barátságtalan" lépésre adott válasz megfelelő léptékű lesz.

A Moszkva-barát Igor Dodon államfő is bírálta a moldovai kormány döntését, felháborítónak nevezve azt, és megdöbbenésének adott hangot. „Úgy vélem,

a Nyugat által kiadott parancsot teljesítettek, amely az óceánon túlról érkezhetett,

azok részéről, akiket aggaszt, hogy a chișinăui elnöki hivatal és a Kreml között végre konstruktív és hatékony párbeszéd jött létre. Teljes felelősségem tudatában figyelmeztetem a kormányt, hogy Brüsszel és Washington rendkívül veszélyes geopolitikai játékainak részesévé vált a térségben. A NATO katonai struktúrának játékaivá" – fogalmazott a moldovai elnök.

A kiutasításról szóló információt először Farid Muhametsin Chișinăuba akkreditált orosz nagykövet erősítette meg, majd Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is.

Konsztantyin Zatulin, az orosz alsóház Független Államok Közösségének ügyeiért felelős bizottságának alelnöke szerint a döntés az oroszbarát államfő és a nyugatbarát kormány közötti belpolitikai küzdelem része.

Nem aggódik a kormányért a miniszterelnök

Pártpolitikai döntésnek nevezte Pavel Filip moldovai miniszterelnök, hogy Dorin Chirtoacă, Chișinău liberális polgármesterének korrupciós gyanú miatti házi őrizetbe helyezése nyomán a Liberális Párt miniszterei kiléptek a kormánykoalícióból. Filip sajnálatát fejezte ki a hétfői döntés miatt, de hozzátette: ez nem lesz kihatással a kormány tevékenységére. A liberálisok részéről Gheorghe Brega miniszterelnök-helyettes, Valeriu Munteanu környezetvédelmi és Corina Fusu oktatási miniszter nyújtotta be lemondását.

Mint arról beszámoltunk, a vádhatóság szerint a Romániával való egyesülést támogató Chirtoacă utasítására a közbeszerzés lebonyolításával megbízott alpolgármester a fővárosi önkormányzat megkerülésével bízta meg 2015-ben az osztrák Eme Parkleitsystem Gmbh-t a parkolórendszer kiépítésével és működtetésével.