Elsőre nemet mondtak a termőföldek visszaállamosítására

Krónika 2017. május 30., 16:29

A szenátus rábólintott annak a törvénynek a módosítására, amely túl szűk határidőt szabott meg a visszaszolgáltatásra és a birtokviszonyok rendezésére, és ezáltal lehetővé tette az esetleges újraállamosítást.

Fotó: Pinti Attila

Megszavazta a szenátus a tisztázatlan tulajdonjogú területek visszaállamosítását megakadályozó, az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. Az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara.

Az 2013-ban elfogadott, 165-ös számú törvény jelenlegi formájában azt mondja ki, hogy jövő év elejéig kell megoldani a visszaigénylési kérelmeket és a földterületek birtokba helyezését, ellenkező esetben a vissza nem szolgáltatott földterületek 2018. január 1. után az Országos Mezőgazdasági Földalapba kerülnek, amelyet az Állami Földalap kezel.

A határidőt egyébként januárban immár másodszor írták át.

Az RMDSZ már az elmúlt évben kérte a Cioloş-kormánytól, hogy minimum 2020. január elsejéig hosszabbítsák meg ezt a határidőt, míg az Országos Kataszteri Hivatal illetékesei szerint valójában 2025 lenne az a reális határidő, míg a föld-visszaszolgáltatásokat le lehetne zárni.

A szenátus által frissen elfogadott tervezet már nem a határidők meghosszabbítását tartalmazza, hanem azoknak a cikkelyeknek a törlését a 165-ös törvényből, amelyek túl szűk határidőt szabtak a visszaszolgáltatásra és a birtokviszonyok rendezésére, és ezáltal lehetővé tettek egy esetleges újraállamosítást – hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor.

Az RMDSZ hírlevele által idézett politikus rámutatott: nem titok, hogy

ebben a sikerben közrejátszott az idén februári alkotmánybírósági döntés is, amely alkotmányellenesnek ítélt néhány cikkelyt a föld-visszaszolgáltatásokra vonatkozó 165-ös törvényből,

és ezeket az alkotmánybírósági döntéseket az érvelésünkben fel tudták használni a szakbizottsági vitán.

A visszaszolgáltatási törvényt módosító jogszabály kezdeményezője elmondta, amennyiben a képviselőház is elfogadja az RMDSZ tervezetét, törölnek a törvényből minden olyan cikkelyt, amely lehetővé tenne egy esetleges újraállamosítást.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a jogszabály társkezdeményezője kifejtette, egyértelmű, hogy a jelenleg érvényben lévő határidőig nem kivitelezhető a visszaszolgáltatások lezárása, erről korábban már egyeztettek az Országos Kataszteri Hivatallal is, amelynek képviselői a szövetséghez hasonlóan elrugaszkodottnak tartják a jövő év elejei terminust. Korodi reméli, hogy a többség is felméri ennek a törvénytervezetnek a fontosságát és a plénumi végszavazáson támogatni fogják a kezdeményezést.