Aláírták a Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló szerződést

2017. május 30., 16:19

Az Európai Unió által finanszírozott regionális operatív program keretében újítják fel a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot. Az erről szóló szerződést kedden írták alá Sepsiszentgyörgyön.

Tamás Sándor és Simion Crețu aláírja a szerződést

Az intézmény fenntartója, a Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt fordíthat az intézményfelújításra, melyből a 4,9 millió lej az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja. A múzeum bezár a munkálatok idejére.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét,

a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is.

Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a felújítás idejére kénytelenek bezárni az intézményt. Az igazgató hozzátette: a kivitelező kiválasztására kiírandó versenytárgyalás eredményességétől, az esetleges óvásoktól függ, hogy mikor kell átadniuk a munkaterületet az építőknek.

Hozzátette: jelenleg raktárt keresnek, ahová elszállíthatják a múzeumban őrzött tárgyakat. A szerződés értelmében két és fél évig tarthatnak a munkálatok.

„Ez nem egy egyszerű finanszírozási szerződés. Ez annál több, hiszen

a Székely Nemzeti Múzeum a székely nemzet múzeuma, tehát erős érzelmek fűznek mindannyiunkat ehhez az intézményhez”

– idézte Tamás Sándort, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét a közlemény.

Hozzátette: a megyei önkormányzat már az EU korábbi költségvetési ciklusában pályázatot nyert a felújításra, de a megnyert összeget nem kapták meg. Ezért most új tervet kellett készíteni. „Ebben az országban annak van eredménye, akinek van türelme, minket pedig olyan fából faragtak, hogy kitartunk elképzeléseink mellett” – jelentette ki az RMDSZ politikusa.

Simion Crețu, az EU-s finanszírozásokat kezelő Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója kiemelte: sok jól előkészített pályázatot nyújtottak be az ügynökséghez Kovászna megyéből, és az egy főre eső, lehívott uniós források értékét tekintve a székelyföldi megye első helyen volt a régióban a 2007-2013-as ciklusban.