Gyermeknapi „csemege” – színes rendezvényekkel várják a kicsiket

Bede Laura 2017. május 30., 13:37

Számos rendezvényen, előadáson, valamint koncerten vehetnek részt az ünneplő gyerekek és szüleik a következő napokban. A június 1-jei nemzetközi gyermeknap alkalmából több városban is színes, többnapos programsorozattal várják a legkisebbeket.

Fotó: Pál Árpád

Erdély-szerte megünneplik a nemzetközi gyermeknapot, amelyet Romániában június 1-jén tartanak, amely immár hivatalos munkaszüneti nap is. Számos városban kulturális, illetve szórakoztató rendezvénysorozatokat szerveznek a gyerekeknek.

Nagyváradon a Szigligeti Színház játszóházzal, valamint gyermek- és családi előadásokkal ünnepli a gyermekek nemzetközi napját.

A Lilliput Társulat szervezésében a helyi várban kedden 17 órától a csecsemőket bűvös szoba, az óvodásokat mondókás játszósátor, a nagyobbakat pedig kézműves foglalkozás, illetve sporttevékenységek és íjászbemutató várja. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Kedden és szerdán 17 órától a Szigligeti Társulat Trónok arca casting című, zenés, interaktív ifjúsági előadását láthatja a közönség: a produkcióban a férfi-női és általában az emberi viszonyok rendhagyó keresztmetszetét adják elő az alkotók a közönséggel együttműködésben. Szerdán 10 órától az Égig érő fa című gyermekelőadásra, csütörtökön 17 órától pedig a Leánder és Lenszirom című varázsmesére kerül sor. Az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon.

A gyermeknap alkalmával

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén is színes kínálattal várja közönsége legfiatalabb tagjait.

Szerdán 10 és 12 órától a nagyteremben kerül sor a magyarországi Veronaki zenekar előadásában a Gőgös Gúnár Gedeon – Libabál című koncertere. Az együttest Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította. A Veronaki mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik, és alkot egy teljesen egyedülálló zenei világot, amit a gyermekek és a felnőttek is örömmel hallgatnak.

A Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a popzene hangzásvilága. A koncertjegyek a Kultúrpalotában működő jegyirodában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon válthatók.

Fotó: Boda L. Gergely

Csütörtökön 10–18 óra között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Női Akadémia, a Divers Egyesület, az IBM és a Marosvásárhelyi Rádió együttműködésében gyermeknapi játszóházat szerveznek a színház előcsarnokában. Ennek keretében a gyerekeket és szüleiket kézműves foglalkozások – tűnemezelés, fafaragás, mézeskalács, valamint pompomfigurák készítése, papírfonás és rajzolás –, társasjátékok és logikai fejlesztő tevékenységek, mesesarok és bábszínház várja. A szervezők azt kérik, hogy a gyerekcsoportok látogatását előre jelezzék a 0740-598 563-as telefonszámon.

A marosvásárhelyi városháza szabadtéri gyerekkoncertekkel készül:

a Showlandia együttes kedden a Tudor lakónegyedi Gyémánt piac környékén, szerdán pedig a Meggyesfalvi negyed Rekord parkjában lép színpadra, 18 órától mindkét nap. Kedden 18 órától a magyarországi Alma együttes is koncertezik a Maros Művészegyüttes kövesdombi székháza előtti parkban.

Szintén Marosvásárhelyen csütörtöktől szombatig

az Ariel Színház udvarán gyermeknapi mesekönyvvásárral és számos előadással várják a kicsiket és nagyokat.

A mesekönyvvásár mindennap 10–19 óra között tart nyitva, valamint mindhárom nap kiegészítő foglalkozások is várják a gyereket. Csütörtökön A kis hableányt játsszák, majd játékos angol és kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek. Pénteken román nyelvű bábelőadás lesz, majd kézműves tevékenységek. Szombaton Stone Hill gyerekkoncerten szórakozhat a közönség, délután pedig a Csipkerózsika című zöldségbáb-előadást játsszák.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház idei évadának utolsó bemutatója Csiki Zsolt rendezésében Moșu Norbert László és Biró Réka mesedarabja, Az élet fája,

amelyet gyereknap alkalmából, csütörtökön 17 órától láthat először a közönség. Az előadást 6 éven felüli gyerekeknek ajánlja a színház, a jegyek ára 7 lej.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban is fellép a Veronaki zenekar

csütörtökön 17 órától a nagyteremben. A Gőgös Gúnár Gedeon – Libabál című koncertre 60 lej értékben családi jegyek vásárolhatók (két felnőtt és két gyerek számára), valamint csoportos jegyek 15 fő fölötti létszámú csoportok esetében a színház jegypénztárában naponta 10–14 óra között és előadások előtt másfél órával. A Veronaki zenekar erdélyi, gyermeknapi koncertsorozatának utolsó állomása a szatmárnémeti Kossuth-kert, ahol pénteken 12 órától lépnek színpadra.

A Kolozsvártól 13 kilométerre levő

Mérán a Góbé zenekar koncertjén vehetnek részt a gyerekek és szüleik csütörtökön 20 órától.

A hattagú budapesti együttes a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. A koncerten kívül egész napos foglalkozás várja a látogatókat, az est pedig fergeteges táncházzal zárul. A teljes program ingyenes a 14 év alatti gyermekeknek. A csütörtöki rendezvényre 20 lejbe kerül a jegy, a Méra World Music fesztiválbérlettel rendelkezők pedig ingyen mehetnek be.