Több száz repülőjáratot érinthet a légiforgalom-irányítók délben felfüggesztett sztrájkja

Krónika 2017. május 30., 11:11

Több száz járatot érint a romániai repülőtereken a légiforgalom-irányítók kedden reggel elkezdődött sztrájkja. A tiltakozás törvényességéről a bukaresti törvényszék dönt. Közben 12 óra 10 perckor felfüggesztették a sztrájkot.

Illusztráció Fotó: A kolozsvári reptér Facebook/oldala

Számos járatot töröltek, sok gép késik a romániai repülőtereken a légiforgalom-irányítók kedden reggel elkezdődött, eredetileg meghatározatlan időre szóló sztrájkja miatt.

12 óra 10 perckor felfüggesztették a sztrájkot a légiforgalom-irányítók – nyilatkozta a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) alkalmazottjait tömörítő szakszervezet (ATSR) sajtószóvivője. „12 óra 10 perckor felfüggesztettük a sztrájkot, most megyünk a törvényszékre, ahol 13 óra 30 perckor kezdődik a tárgyalás” – mondta Diaconu az Agerpres szerint. A fővárosi törvényszék bírái reggel a kora délutáni órára halasztották annak a keresetnek a tárgyalását, amellyel a ROMATSA megtámadta a sztrájk törvényességét.

Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter a Mediafax szerint azt nyilatkozta, megállapodtak a szakszervezetekkel.

A 9 órakor elkezdődött tiltakozás miatt a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren több járatot is törölni kellett, a Blue Air fapados légitársaság közlése szerint a római, hamburgi és firenzei gépei nem tudnak leszállni a fővárosban, adta hírül az Agerpres. A hírügynökség szerint fennakadásokról számolt be a temesvári és a nagyszebeni reptér is.

A kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren hat járatot érintett a légiforgalom-irányítók sztrájkja. 

A légikikötő operatív igazgatója, Iuliu Pop szerint a Londonból (Luton), a Tel Avivból és a Zaragozából érkező gépek, illetve a Kolozsvárról Doncasterbe, Nürnbergbe és Bázelbe tartó járatok esetében kell egy és két és fél óra közötti késésre számítani.

A ROMATSA vezetősége a bíróságtól kérte a sztrájk betiltását, arra hivatkozva, hogy a szakszervezet megsértette a munkajogi törvényt. A bukaresti törvényszék munkakonfliktusokkal foglalkozó részlegén fél kilenckor kezdődött a kereset tárgyalása, de a döntést a kora délutáni órákra halasztották.

A Légiforgalom-irányító Szolgálatok Szakszervezete (ATSR) hétfőn jelentette be, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a munkát, miután tárgyaltak a közlekedésügyi minisztérium képviselőivel és nem sikerült közös álláspontra jutniuk.

A szakszervezeti vezetők szerint a keddi sztrájk tarthat egy-két órát, de akár korlátlan ideig is elhúzódhatott volna, ha az újabb tárgyalási fordulóban sem jutnak egyezségre. „Készek vagyunk a párbeszédre a sztrájk elkerülése és a ROMATSA megmentése érdekében. A sztrájk felfüggesztése kizárólag a közlekedésügyi miniszteren múlik” – idézi az ASTR közleményét a Mediafax.

Mivel a sztrájktörvény nem teszi lehetővé a légiforgalom-irányítás teljes leállítását, a ROMATSA alkalmazottainak

sztrájk esetén is biztosítaniuk kell a menetrendszerű járatok legalább egyharmada, valamint a kormányzati és sürgősségi feladatokat ellátó légi járművek földi irányítását.

A repülőtereken a kijelzők a járatok késését - néhány esetben törlését - mutatják. Azt, hogy mely gépek szállhatnak fel, nem a szakszervezet vagy a ROMATSA vezetősége dönti el, hanem az európai légi közlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol, írta az MTI.

Fotó: Boda L. Gergely

Valentin Iordache, a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtér kommunikációs igazgatója azt tanácsolta az utasoknak, hogy

vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal, hogy megtudják, indul-e az a járat, amire jegyet váltottak és mekkora késés várható.

A szóvivő szerint egyelőre főleg késésekről van szó, a sztrájknak akkor lehet komolyabb következménye, ha két óránál tovább tart. Az ország legnagyobb repülőtere naponta mintegy 150 járatot fogad és ugyanennyit indít.

A ROMATSA dolgozói május 12-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, az akkori munkabeszüntetés mintegy kétszáz polgári járatnál okozott késést. A mostani határozatlan idejű munkabeszüntetésről múlt héten döntött a szakszervezet, mert a figyelmeztető sztrájkot követően sem tudott megegyezni a munkáltatóval ötvenpontos követeléslistája teljesítéséről. A szakszervezeti vezetők azt állítják:

nem nagyobb fizetésekért sztrájkolnak, hanem a ROMATSA vezetőségével elégedetlenek, azt mondják, a vállalatot csőd fenyegeti.

A szakszervezet a gyorsan növekvő légi forgalomra hivatkozva létszámbővítést kér, arra figyelmeztetve, hogy a légi irányítók túlterheltsége biztonsági kockázattá vált.