A parlament előtt tiltakoznak a közigazgatásban dolgozók

Hírösszefoglaló 2017. május 30., 10:35

A képviselőház előtt tiltakoznak kedden a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek, így fejezve ki az egységes bértörvény tervezetével szembeni elégedetlenségüket. Az általuk beterjesztett bérrácstervezet elfogadását kérik.

„A tiltakozás oka: a helyi közigazgatásban dolgozók bérrácsának hiánya és az alkotmánybíróság 2016/794-es döntésének figyelmen kívül hagyása” - idézte a Közalkalmazottak Országos Szakszervezetének (SNFP) közleményét az Agerpres.

Az Alfa Kartell szakszervezet szintén bejelentette, hogy kedden a parlament előtt tiltakozik a közalkalmazottak bérét szabályozó törvény tervezete ellen.

A tiltakozók azt kérik a képviselőház munkaügyi bizottságától: fogadja el a szakszervezetek által megfogalmazott módosító javaslatokat. Az érdekvédelmi képviseletek ugyanis beterjesztettek egy bérrácstervezetet, amely a helyi közigazgatásban dolgozók bérezését rendezné.

A közigazgatásban dolgozók tiltakozása kapcsán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi tárcavezető hétfőn úgy nyilatkozott:

mindenkinek alkotmányos joga sztrájkolni, de az egységes bértörvény közigazgatásra vonatkozó cikkelyeit az eddig ismertetett formában fogadják el.

A tárcavezető szerint a bérek kiszítása egy előre rögzített jegyzék szerint történik, amelyben az országos minimálbér jelenti az alsó, az alpolgármesterek fizetése pedig a felső határt. „Adott a tisztségek jegyzéke, és a költségvetés függvényében ki fogják tudni alakítani a bérrácsot.

Ha a helyi és a megyei tanácsban megszabják egy település teljes költségvetését, miért ne tudnák megállapítani a béreket is?”

- tette fel a kérdést a munkaügyi miniszter. Vasilescu úgy vélte, az eljárással senki nem fog tudni visszaélni, mivel az önkormányzatokban számos párt képviselteti magát, és a testület fogadja el a bértáblát.

A munkaügyi miniszter becslései szerint a képviselőház plénuma jövő héten szavazhat az egységes bértörvény tervezetéről.