Nem diszkriminált a „székelyízlelő” fogyasztóvédő

Bíró Blanka 2017. május 29., 23:14

A diszkriminációellenes tanács nem marasztalta el Mircea Diacont, a magyarellenes akcióiról elhíresült háromszéki főfogyasztóvédőt amiatt, hogy két évvel ezelőtt bírságot rótt ki a „székely ízek” termékmegjelölés miatt.

Mircea Diacon

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint nem tekinthető diszkriminatív intézkedésnek, hogy a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője két évvel ezelőtt bírságot rótt ki a „székely ízek” termékmegjelölés miatt.

A testület ugyanakkor elmarasztalta Bedő Zoltánt, a Székely Hírmondó újságíróját egy, a főfelügyelő viselt dolgairól szóló véleményanyag miatt. A két döntést és azok indoklását Mircea Diacon hétfőn küldte el szerkesztőségünknek azzal a megjegyzéssel, hogy a magyar sajtóban sorozatosan jelennek meg az őt „vádoló, sértő, fenyegető” írások, és a közvélemény tájékoztatása érdekében fontosnak tartja, hogy nyilvánosságra hozza az említett határozatokat, amelyeket mindazonáltal nem kíván kommentálni.

Mircea Diacont az RMDSZ háromszéki területi szervezete arra hivatkozva jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál, hogy

hátrányosan megkülönbözteti a magyar nemzetiségű termelőket.

Mint ismeretes, 2015-ben egy székelyudvarhelyi cég kézdivásárhelyi munkapontján a lejárt szavatosságú szalámi miatt bírságoltak a fogyasztóvédők, de egyúttal a „székely ízek” feliratú címkét is kifogásolták. A vállalkozó a többszöri megjegyzés hatására eltávolította az említett címkéket a termékekről.

Az RMDSZ beadványában kitért arra is, hogy az eset kapcsán a fogyasztóvédők Kovászna megyei vezetője a magyarokat sértő és megalázó kijelentéseket tett a sajtónak nyilatkozva. Azt fejtegette, minden ostobaságot nem lehet feltüntetni az élelmiszerek címkéin, székely íz nincs, csak édes, keserű vagy savanyú, és hogy egyre több nem odavaló helyen használják a székely jelzőt.

Maguk kóstoltak már székelyt?”

– tette fel a kérdést egy alkalommal, majd megjegyezte: ha így haladnak a dolgok, előbb-utóbb lesz székely temető és székely WC is. Diacon később azzal védekezett, hogy ő a lejárt szavatosság miatt bírságolt, és utalt arra, hogy RMDSZ-nek köze van az ügyhöz. Szerinte a szövetség helyi vezetői politikai tőkét próbálnak kovácsolni ebből a témából.

A diszkriminációellenes tanács végül úgy döntött, nem bizonyítható a hátrányos megkülönböztetés, viszont furcsa módon elmarasztalta Bedő Zoltán publicistát, mivel a testület szerint a románokat diszkriminálta a Diacon viselt dolgairól írt véleményanyagában. Bedő Zoltán lapunknak elmondta,

jogtiprónak, megfélemlítési kísérletnek tartja a döntést.

Az indoklást még nem kapta kézhez, fontolgatja, hogy fellebbez-e, mert nem bízik a „titkosszolgálatok által irányított román igazságszolgáltatásban”.

Mircea Diacon korábban több háromszéki diáktáborban is bírságolt a román feliratok hiánya miatt, később illegális reklámnak tekintette, ezért eltávolíttatta a Székelyföldet népszerűsítő SIC – Terra Siculorum – Székelyföld feliratú matricákat a sepsiszentgyörgyi taxikról. A főfogyasztóvédő tavalyelőtt kocsmai verekedésbe keveredett, és utólag etnikai üldöztetésnek próbálta beállítani az ügyet.