Ki a király? Felbőszítette a gyorsétteremlánc a belga uralkodót

MTI 2017. május 29., 21:39

A belga királyi család felszólította a Burger King gyorsétteremlánc belgiumi részlegét, hogy állítsa le a Fülöp király fényképével illusztrált reklámkampányt – közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

Nem kért engedélyt a belga uralkodói háztól az étteremlánc Fotó: Bone Ewald

A beszámoló szerint Pierre Emmanuel de Bauw, a királyi család szóvivője a Sudpresse nevű francia nyelvű napilapnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a királyi palota kapcsolatba lépett a gyorsétteremlánccal és „rosszallását fejezte ki az eljárás ellen".

A gyorsétterem Ki a király? elnevezésű honlapján Fülöp belga király és az étterem egyik szendvicse, „a burgerek királya" közötti választásra szólítja fel az odalátogatót. Aki a Fülöp királyt ábrázoló grafikára kattint, attól az oldal megkérdezi, hogy biztosan őt akarja-e választani, ugyanis az uralkodó nem fog neki sült krumplit sütni. Majd hozzáteszi: „Válasszatok magatoknak olyan királyt, aki sült krumplit süt nektek".

A királyi szóvivő elmondta, az uralkodó portréját csak engedéllyel lehet felhasználni, az amerikai étterem pedig nem fordult ilyenért az udvarhoz.

Hozzátette, egy ilyen kérést a palota bizonyára megtagadott volna, mivel a király nem járul hozzá arcképének kereskedelmi célú felhasználásához. A gyorsétterem illetékesei a napilap kérdésére úgy nyilatkoztak, eddig nem érkezett hozzájuk megkeresés a királyi palotától, reklámkampányukat pedig a marketingtervnek megfelelően folytatni kívánják.

Az észak-belgiumi Antwerpenben június végén nyílik az ország első Burger King gyorsétterme. Az amerikai multi Európa első, belga alapítású, jelenleg francia tulajdonú Quick nevű gyorsétteremláncát 2016-ban vásárolta fel, jelenleg a márka „kivezetése" zajlik a gyorséttermek piacáról.