Díszdoktori címet kapott Károly herceg Kolozsváron

Krónika 2017. május 29., 18:07

Doctor Honoris Causa címet adományozott hétfő délután a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Károly walesi hercegnek. A díszdoktori cím átadására az Aula Magna teremben került sor szigorú biztonsági intézkedések közepette.

Fotó: BBTE

A BBTE sajtóosztálya által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint az egyetem vezetősége az ország kulturális örökségének, történelmi és multikulturális értékeinek a népszerűsítéséért, az Egyesült Királyság és Románia közti kapcsolat elmélyítéséért ítélte oda az elismerést a brit trónörökösnek, aki először látogatott a kincses városba.

„Sokszor kérdezték már tőlem, miért járok olyan gyakran Romániába, mi az, amitől ez az ország oly kedvessé vált számomra. A válaszom nagyon egyszerű:

a romániai barátaim, az ország természeti és kulturális kincsei, hagyományai miatt vagyok visszatérő vendégetek”

– fogalmazott a díj átvételekor Károly herceg. A trónörökös románul is köszönetet mondott az egyetem vezetőinek, és Európa egyik legfontosabb egyetemének nevezte a kolozsvári felsőoktatási intézményt.

Fotó: BBTE

Amint arról beszámoltunk, márciusban Klaus Johannis államfő Románia Csillagának nagykeresztjével tüntette ki Károly walesi herceget Romániai karitatív tevékenysége elismeréseként és az ország népszerűsítéséért.

A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán van háza,

ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.