A gépek alig egyharmada száll fel kedden a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt

Bálint Eszter 2017. május 29., 17:49

Nem mond le a sztrájkról a Légiforgalom-irányító Szolgálatok Szakszervezete (ATSR): kedden reggel 9 órától meghatározatlan időre felfüggesztik a munkát, így a repülőgépek alig egyharmada száll fel.

A szakszervezeti képviselők különben a tárgyalások előtt fontosnak tartották kiemelni, hogy ők

a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) megszüntetése miatt folytatják a tiltakozó megmozdulásokat, nem pedig azért, mert fizetésemelést akarnának.

Mint hangsúlyozták, a ROMATSA „csődjének megelőzését szolgáló dokumentumokat” az ATSR korábban a közösségi médiában közzétett tájékoztatása szerint június 5-éig kell elküldeni az Európai Bizottságnak. Mivel azonban június 1–5. között hosszú hétvége lesz, a szakszervezeti vezetők szerint az iratokat május 31-ig be kell nyújtani.

„Az összes dokumentumot a ROMATSA állítja ki, az igazgatótanács jóváhagyja, aztán átkerülnek a Román Polgári Repülési Hatósághoz (AACR) láttamozásra, majd végül a közlekedésügyi minisztériumhoz küldik őket. Az AACR a polgári repülési igazgató, illetve a közlekedésügyi miniszter aláírásával továbbítja azokat az Európai Bizottsághoz” – magyarázta a folyamatot Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető.

A légiforgalom-irányítók ugyanakkor továbbra is bíznak abban, hogy a helyzet rendeződik.

Bennünk megvan a jó szándék, hogy az utasok minél kevésbé érezzék meg mindezt. Készek vagyunk megoldásokat keresni a sztrájk felfüggesztésére”

– mondta Florin Diaconu, a ROMATSA szakszervezeti vezetője. Tudorache tájékoztatása szerint a keddi sztrájk tarthat egy-két órát, vagy akár korlátlan ideig is elhúzódhat, ha az újabb tárgyalási fordulóban sem jutnak egyezségre. „Ma nehéz megmondani, hogy melyik repülő száll fel holnap (kedden – szerk. megj.), és melyik nem. A döntés az Eurocontrol (Európai Szervezet a Légi Közlekedés Biztonságáért – szerk. megj.) kezében van” – jegyezte meg Tudorache.

Az viszont már biztos, hogy kedden egyetlen chartergép sem száll fel.

Ezt Alin Burcea, az Utazási Irodák Országos Egyesületének (ANAT) elnöke közölte a Mediafax hírügynökség érdeklődésére. „Felelőtlen dolog, a romániai polgárok semmibe vétele. Épp a pünkösdi hosszú hétvége előtt vagyunk.

A sztrájk kihat azokra, akik a pünkösdi hosszú hétvégére utazást terveztek, mint ahogy az utazási irodák tevékenységére is.

Mi például csak kedden reggel fogjuk megtudni, hogy mely járatok indulnak el, mivel ugyebár egyharmaduk elindul. De az már biztos, hogy felfüggesztették az összes keddi charterjáratot. Nagyon feszült a helyzet. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a ROMATSA-t katonai jellegű szervezetté kellene alakítani, mert a katonák nem sztrájkolhatnak” – fejtette ki Burcea. Hozzátette: a keddre tervezett járatok egy későbbi időpontban indulnak el.