Átadnák az önkormányzatoknak a sportiskolákat és a tanulóklubokat

Bíró Blanka 2017. május 29., 14:00

Átadná a kormány az önkormányzatoknak a sport­iskolákat és a tanulók klubjaként ismert intézményeket. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a terv pozitív jövőképet vetít előre.

Fotó: Boda L. Gergely

Közvitára bocsátotta a kormány az újabb decentralizációs tervét: átadná az önkormányzatoknak a sportiskolákat és a tanulóklubokat. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy értékelte, ez a terv – kiegészítve azzal a döntéssel, hogy az önkormányzatok a költségvetésük 5 százalékát a sportra fordíthatják –

pozitív jövőképet vetít előre, el lehet kezdeni az utánpótlás kinevelését.

{K1}

A városvezető szerint Háromszéken már megegyeztek az önkormányzati vezetők: a megyében két sportiskola működik, ezeket Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely önkormányzata venné át és működtetné, a sepsiszentgyörgyi Tanulók palotája pedig a megyei tanács fennhatósága alá kerülne, mert az megyei érdekeltségű intézmény. A polgármester emlékeztetett, Sepsiszentgyörgyön jelentős beruházás zajlik,

az oktatási minisztériummal közösen stadiont építenek, melyet épp a sportiskola központjának szánnak, tehát a megfelelő infrastruktúra is biztosított.

Antal szerint ilyen körülmények között világos sportoktatási stratégiát lehet kidolgozni. Eddig az ifjú sportolók csak az iskola vagy ifjúsági csapatokban tudtak teljesíteni, ám a különböző versenyeket nem lehetett összehangolni. Ha a sportiskolák az önkormányzatokhoz kerülnek, már első osztálytól oda tudnak figyelni az utánpótlás-nevelésre. Ez egy hosszú folyamat, de mindenképpen megéri a befektetést, véli az elöljáró.

Különben

az önkormányzat már kilenc éve kéri az ifjúsági és sportminisztériumtól a meglevő sportközpontot, a Szabó Kati Sportcsarnokot.

Amikor a decentralizációs törvénycsomagot elfogadták, közel jártak a célhoz, hiszen annak mellékletében az alkalmazottakkal és mellérendelt forrásokkal együtt megkapták, ám a törvényt az alkotmánybíróság „elkaszálta”. A stadionban is befektetésekre lenne szükség, hiszen a focipálya nézőtere továbbra sem biztonságos.