Az FRF közgyűlése rábólintott a liga által ellenzett pénzügyi szolidaritás elvére

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 29., 13:48

Leszavazták az élvonalbeli klubok képviselőit a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hétvégi közgyűlésén, és Răzvan Burleanu elnök minden javaslatát elfogadták. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) perrel fenyegetőzik.

Răzvan Burleanu FRF-elnök akarata érvényesült Fotó: Frf.ro

Hiábavalónak bizonyultak a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) próbálkozásai, mert a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hétvégi közgyűlése végül elsöprő többséggel szavazta meg az elmúlt időszakban többek által is vitatott alapszabály-módosításokat.

A szombati ülésen a vártaknak megfelelően

a pénzügyi szolidaritási elv váltotta ki a leghangosabb tiltakozást az élvonalbeli klubok részéről,

hiszen utóbbiak már korábban is elvetették Răzvan Burleanu FRF-elnök azon javaslatát, amely szerint a Liga 1-es mérkőzések közvetítési díjából származó bevétel öt százalékát utalják át a szövetségnek, hogy azt a másod- és harmadosztályos alakulatok támogatására fordítsák.

Az Agerpres beszámolója szerint az LPF-et irányító Gino Iorgulescu most ismét hangot adott nemtetszésüknek, rákérdezve, hogy az FRF miért nem hívja le már három éve a sportminisztériumi támogatásokat.

„Inkább fordított szolidaritásról kellene beszélnünk. A szövetség támogassa az élvonalbeli csapatokat és a válogatott játékosokat. Ne felejtsük el, hogy vannak csődvédelem alatt álló klubok is, akik részesednek a televíziós közvetítési díjakból, és az összeg szerepel az átszervezési tervükben. Rengeteg jogi pereskedésnek engedne teret ez a szabályzás, és már a büntetőjogi területet súrolja” – figyelmeztetett.

A liga csütörtöki közgyűlésén elhangzottaknak megfelelően Iorgulescu megjegyezte azt is, nem értenek egyet azzal sem, hogy az utánpótlás-nevelés képviselőinek számát a Liga 1-es alakulatok kárára növeljék a végrehajtó bizottságban. „Értem én, hogy kellemetlen személy vagyok az ön (Burleanu – szerk. megj.) számára, és meg akar tőlem szabadulni, de az élvonalbeli klubok érdekeit megfelelően kell képviselni a vezetőtanácsban” – szögezte le Iorgulescu.

Burleanu válaszként megjegyezte, hogy az FRF tizenegy új projektet finanszíroz, és a sportminisztériumtól csak azért nem kért állami támogatást, hogy annak képviselőjét ne kelljen bevenniük a végrehajtó bizottságba. „Az egész tevékenységünket irányíthatná, és akkor

oda jutnánk, mint az ázsiai és az afrikai országok, ahol a szövetségeket felfüggesztették politikai befolyásoltságuk miatt”

– érvelt. Megjegyezte, hogy az alapszabály-módosítás mindössze a szolidaritás elvére vonatkozik, nem pedig konkrét összegekről szól, a végrehajtó bizottság összetételének módosítását pedig az arányossági szempontok, illetve UEFA-iránymutatások indokolják.

Az élvonalbeli klubok képviselőin kívül csak Cristian Balaj játékvezető, a nagybányai labdarúgó-egyesület képviselője szavazott nemmel a módosításokra, amelyek között elfogadták azt is, hogy a soron következő, jövő évi tisztújító közgyűlésen már

csak olyan személyek pályázhassanak elnöki tisztségre, akik az elmúlt öt évben legalább kettőt játékosként vagy hivatalos személyként töltöttek be a romániai futballéletben.

Ezzel gyakorlatilag az Európa Labdarúgó-szövetség technikai igazgatóját, Ionuț Lupescut zárták ki a versengésből, aki sajtóhírek szerint Burleanu legnagyobb kihívója lehetett volna. Érdekesség egyébként, hogy a regnáló FRF-elnök a most elfogadott statútummódosítás szerint nem indulhatott volna el a 2014-es választásokon. Az élvonalbeli klubokat képviselő Florin Prunea a közgyűlés után leszögezte, hogy a következő napokban egyeztetnek a Liga 1 résztvevőivel és várhatóan beperelik az FRF-et.