Magyar Lóránd az ételpazarlás törvényéről: kiskapukat keres a mezőgazdasági tárca

Gyergyai Csaba 2017. május 29., 00:05

A mezőgazdasági minisztérium nem végezte el a rá háruló feladatokat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó törvény esetében – jelentette ki Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő.

Fotó: Pál Árpád

Emlékeztetett: Románia 2016-ban szavazta meg a törvényt, amely május 21-én kellett volna életbe lépjen, azonban nem készült el az alkalmazási útmutató, amelynek hiányában azt nem lehet gyakorlatba ültetni.

„Romániában évente lakosonként 76 kg élelmiszer kerül a szemétbe, ezzel a mennyiséggel sereghajtók vagyunk ugyan az Európai Unióban, de így is

a megtermelt étel egyharmadát dobjuk ki annak ellenére, hogy azok nagy része fogyasztható lenne”

– mutatott rá a szatmári politikus. Magyar Lóránd fontosnak nevezte, hogy ki-ki a maga szintjén mindent megtegyen annak érdekében, hogy ez a szám csökkenjen az elkövetkező időszakban. „Az élelmiszer-pazarlásnak egyrészt környezetszennyező hatásai is vannak, másrészt viszont a kidobott élelmiszerek nagy része még fogyasztható lenne, amellyel ha megoldani nem is, de csökkenteni lehetne azoknak a számát – természetesen a civil szervezetek bevonásával –, akik ma Romániában nem jutnak élelemhez” – magyarázta a parlamenti képviselő.

A tavaly elfogadott jogszabály egyébként előírja, hogy az előállítási lánc minden résztvevője szintjén fel kell lépni a pazarlás ellen, de azt is, hogy a boltokban a lejárati idő előtti időszakban kedvezményes áron kell értékesíteni az élelmiszereket, valamint azt a lehetőséget, hogy ezeket az élelmiszereket támogatásként civil szervezeteknek lehet adományozni, akik azután a megfelelő szabályok betartásával eljuttathatják a rászorulókhoz.

{K1}

Magyar kifejtette, az élelmiszer-hulladék, ami már sem emberi, sem állati fogyasztásra nem alkalmas, komposztálásra kerülhet vagy biogáz alapanyagaként szolgálhatna. Ha pedig ezután is van hulladék, akkor azt az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően kell megsemmisíteni, védve ezzel a környezetet.

Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendkívül nagy fontossággal bíró jogszabályt nem alkalmaznak még Romániában”

– jegyezte meg a képviselő.

A Nagykereskedelmi Üzletláncok Egyesülete (AMRCR) által nemrég bemutatott adatsorok szerint a romániai lakosság évente 2,2 millió tonna élelmiszert dob szemétbe, ami a megvásárolt mennyiség 10 százalékát jelenti. Ezzel az aránnyal Románia a még 27 tagú Európai Uniót górcső alá vevő rangsorban a 10. helyen áll.

A legnagyobb pazarlás Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában folyik. Európai uniós szinten évente mintegy 90 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba. Ennek visszaszorítása érdekében az EU stratégiát hirdetett meg, amelyben célul tűzték ki, hogy 2025-ig 50 százalékkal csökkenjen az élelmiszer-pazarlás.