Diószegi a történelmi feljutásról: legyőztük a sárkányt – lássuk, milyen a székely összefogás

Dobos László , Zátyi Tibor , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 28., 23:41

„Megmutattuk, hogy a Sep­si OSK legyőzi a sár­kányt” – fogalmazott a Krónikának Diószegi László, miután sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapata vasárnap bebiztosította az egyenes ágú feljutást a másodosztályos bajnokságban, így Románia legjobbjai várnak rájuk.

Felfelé ívelő pályán. Bokor János menedzser és Diószegi László klubtulajdonos Fotó: A Sepsi OSK Facebook-oldala

A Resicabánya otthonában, Ghermănești-en Issa Thiaw 88. percben, tizenegyesből lőtt góljával 1-0-ra megnyert találkozó után a klubtulajdonos lapunknak elismerte, hogy napok óta „görcsölt”, a meccsen is végig „csipkedte” magát, hogy eldöntse, ébren van-e vagy álmodik, hiszen

népmesébe illő bravúrt hajtottak végre azáltal, hogy újonc székely „kis csapatként” felverekedték magukat a legjobbak közé.

Az élvonalról szövögetett álmok most valóra váltak, és bár elmondása szerint vasárnapra még nem terveztek nagy ünneplést, azért szurkolóikhoz kilátogatnak a központba.

„Még lesz szombaton egy mérkőzésünk, és szeretnénk azt is győzelemmel zárni, hogy megmutassuk, mi végig tisztességesen játszottunk, és nem üzletelgettünk úgy, mint más klubok. Az azt követő szerdán egy Edda-koncerttel szeretnénk ünnepelni” – fűzte hozzá.

Úgy véli, ennek

a sporttörténelmi sikernek a titka a hitben rejlik, mivel a játékosok minden egyes mérkőzés előtt elmondták a miatyánkot.

A folytatást érintő kérdésünkre Diószegi leszögezte: kellenek majd új játékosok, és az elkövetkezendő másfél hónap kulcsfontosságú lesz abban, hogy a stadiont az élvonalbeli mérkőzések normáinak megfelelő állapotba hozzák, de amennyiben ez nem sikerül, akkor

szeretnének legalább a bajnokság – téli szünet utáni – második felében hazai pályán szerepelni.

„Most nézzük meg, milyen a székely összefogás” – hangsúlyozta, megjegyezvén, hogy a kivitelezéshez szükségük lesz a támogatásra.

Ebben partnerre lelhet Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterben, aki Facebook-oldalán mondott köszönetet a klubtulajdonosnak: „Diószegi László nagyot álmodott, hitt az álmában, időt, energiát és pénzt fordított arra, hogy álma megvalósuljon. És az ő álma lassan egy egész város, egy egész régió álma lett. És ma sikerült megvalósítani ezt a nagy álmot!”

Az elöljáró büszke arra, hogy ilyen vállalkozók is vannak városukban, büszke a szurkolókra, az edzőkre és a játékosokra. „Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – emelte ki a polgármester.

{K1}

Az ünneplés közepette a csapatot a negyedik osztálytól az élvonalig vezénylő Valentin Suciu edző vasárnap délután még alig merte elhinni azt, amit véghezvittek. „Még egy-két napra szükség lesz ahhoz, hogy felfogjam” – mondta a Krónikának. Szerinte a munka, a komolyság és a becsületesség vezette őket sikerre.

Nyitott szemmel álmodtunk, és megéltük az álmunkat egy sikerre éhes, komoly csapattal” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a resicabányaiak elleni találkozó kudarcfélelme picit érződött a játékukon, de most nagyon örül, hogy sikerrel jártak.

Feljutásuk az egész székelyföldi labdarúgás számára történelmi esemény, hiszen – a futball világában jóval nagyobb, különálló múlttal rendelkező Marosvásárhelyt leszámítva – a régióból más csapat még soha nem játszott a romániai élvonalban.

Ennek megvalósulásához vasárnap már egyetlen pont is elég lett volna a Sepsi OSK-nak, a most hétvégén szabadnapos UTA ugyanis csütörtök este váratlanul kikapott az addig fél éve nyeretlen Balotești-től, ezért akkor kétpontos hátrányban maradt a második helyre visszalépett háromszéki alakulattal szemben. Ez a különbség most öt pontra nőtt, ezért az aradiak már biztosan osztályozóra kényszerülnek az élvonalbeli feljutáshoz.

Elbukott Liga 3-as rangadó

A Sepsi OSK élvonalba jutásán kívül az is biztossá vált, hogy a következő szezonban – az élvonalból kieső Marosvásárhelyi ASA-t leszámítva – nem lesz székely együttes a másodosztályban,

az FK Csíkszereda ugyanis a hétvégi utolsó fordulóban elszenvedett 1-0-s veresége miatt lecsúszott a feljutást érő első helyről a harmadosztályos pontvadászat első csoportjában.

Épp az a Știința Miroslava győzte le, amelyik a Szászhermány meglepő, Pașcani elleni, hazai 1-1-es döntetlenjét is kihasználva, „nevető harmadikként” kiharcolta a Liga 2-es feljutást: a moldvai alakulat 28 lejátszott mérkőzés után 64 pontra tornázta összetettjét, megelőzve a 63 ponttal maradt hargitaiakat és a szintén 63 ponttal másodikként végzett Brassó megyei gárdát.

Fotó: Gecse Noémi

A felázott talajú csíkszeredai pályán kitűnő hangulatban, telt ház előtt elkezdődött találkozó első félidejét végigtámadta az FK. Tudva, hogy csak győzelemmel teheti biztossá első helyét, az első fél órában szinte percenként alakított ki gólhelyzeteket, de Bajkó minkét találatát les miatt érvénytelenítették, György lövése pedig a kapufáról pattant vissza. A 40. percben sorozatban háromszor lőttek kapura a hazaiak, de a vendégek mindhárom alkalommal menteni tudtak, az utolsó lövésnél az egyik védőjük rúgta ki a labdát a gólvonalról.

Szünet után újra saját térfelére szorította Iași megyei ellenfelét a csíki gárda, de az 50. percben ráijesztettek szurkolóikra: Horvát kapus rosszul rúgta ki a labdát, az pedig az ellenfélhez került, de Maxim távoli lövése a kapufáról vágódott ki. A csíkiak mindent egy lapra feltéve, teljes csapattal támadtak, de az időhúzásra játszó vendégek hosszú kirúgásokkal próbálták távol tartani 16-osuktól a labdát.

A 65. percben aztán a semmiből célba ért a Miroslava:

Taciuc baloldali, kapu felé tartó lövése az egyik csíki védőn irányt változtatva az FK kapujában kötött ki. Mint később kiderült, ezzel a végeredményt is beállították, mivel bár Lengyel Roland edző cserékkel frissített együttesre nem adta fel a támadást, a precízen védekező Miroslava hátvédjei jól mozdultak ki, és az FK játékosai rendre lesen maradtak. Az utolsó percekben egy büntetőgyanús helyzet is volt a Cristian Ungureanu edzette moldvaiak tizenhatosán belül, de a játékvezető sípja néma maradt.

A feljutásukba került vereség után Lengyel Roland csalódottsággal jegyezte meg, hogy tanítványai végig jól játszottak, számtalan helyzetet alakítottak ki, kapufát rúgtak, de a vezetést mégsem tudták megszerezni. „Úgy gondolom, hogy

egyetlen dolog hiányzott ezen a mérkőzésen, és az a szerencse.

A fiúk mindent megtettek, rengeteg néző volt, köszönjük szépen a biztatást! Nehéz ilyenkor bármit is mondani, hisz egész évben nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Nagyon csalódottak vagyunk” – fogalmazott a szakember.

Liga 2-ben a Ripensia

Ahogyan az első csoportban, úgy a negyedikben is az utolsó forduló döntött a feljutásról: végül a Temesvári Ripensia a Tâgu Jiu-i Pandurii fiókcsapata ellen aratott 2-0-s hazai győzelmével megőrizte listavezető helyét a Resicabányai CSM Școlar előtt.

Utóbbi alakulat egyébként ugyancsak megnyerte 1-0-ra a vendég Temesvári ACS Poli II elleni szezonzáró mérkőzését, de ezzel együtt egy ponttal elmaradt a 26 mérkőzés után 55 ponttal bajnok Ripensiától. Az már korábban eldőlt, hogy a második csoportból a Bukaresti Metaloglobus, a harmadikból a Pitești-i SCM, az ötödikből pedig a Szebeni AFC Hermannstadt léphet előre a Liga 2-be.

Megmenekült az Udvarhely

A másodosztályba ugyanis csak a csoportgyőztesek jutottak fel, a 13., a 14. és a 15. helyezettek a leggyengébb 12. helyezett társaságában pedig kiestek a harmadosztályból. Ettől tartott a Székelyudvarhelyi FC is, amelyik pénteken játék nélkül nyerte meg 3-0-ra az első csoport 30. fordulójának utolsó összecsapását.

Az Atletico Vaslui csapatát fogadta a városi stadionban, ám

a vendégek mindössze hét játékossal érkeztek, továbbá azt állították, hogy ellopták a leigazolásukat tanúsító dokumentumaikat.

Délután hat órakor a két csapat ugyan kivonult a pálya közepére, de a sepsiszentgyörgyi játékvezető lefújta a mérkőzést, mielőtt az elkezdődött volna. Ennek megfelelően az udvarhelyiek 3-0-ra nyertek zöldasztalnál. Az SZFC így 28 lejátszott meccs után – nyolc győzelemmel és négy döntetlennel – 28 pontot szerzett az első csoportban, aminél az ötödik csoportban a Marosvásárelyi ASA fiókcsapata gyengébbnek bizonyult egy ponttal.

Ebből a mezőnyből még a Fugyivásárhely, a Pusztadaróc és a Beszterce esett ki, de a negyedik ligába csúszott az UTA fiókcsapata és a Kisbecskerek (4. csoport) is. Mint megtudtuk, azok az udvarhelyi szurkolók, akik jegyet váltottak a pénteki meccsre, az őszi szezon első hazai mérkőzésére ingyen mehetnek be.

A Voluntari nyerte a Román Kupát

Hét évvel megalapítása után Román Kupát nyert a Voluntari élvonalbeli labdarúgócsapata, miután a Ploiești-en rendezett szombat esti döntő 1-1-es rendes játékideje, illetve hosszabbítása után büntetőkkel 5-3-ra legyőzte a Giurgiui Astrát.

A tavalyi bajnok, idén hatodik helyezett Astra így 2014-es kupagyőzelme után idén serleg nélkül marad, miközben az alsóházi rájátszásban a kieséstől már megmenekült Ilfov megyei gárda nyáron még Románia Szuperkupájáért is megküzdhet majd az idei bajnok Viitorullal.

Mivel a Voluntari nem kért korábban engedélyt a nemzetközi szerepléshez, ezért a Liga 1 felsőházi rájátszásának hatodik helyén végzett Astra fog elindulni az Európa Liga selejtezőiben.