Meghibásodott a felvonó a Bâlea-tónál – helikopter szállított kórházba egy sérültet

Hírösszefoglaló 2017. május 28., 21:18

Egy személyt a SMURD rohammentő-szolgálat helikoptere szállított kórházba, 33 személyt pedig gyalog vezettek le a hegyimentők a Bâlea-tótól a Bâlea-vízesésig vasárnap, miután a Fogarasi-havasok egyetlen felvonója meghibásodott, és többen megsérültek.

A helikopter a sérült nőt a nagyszebeni sürgősségi kórházba szállította – számolt be az Agerpres.

A felvonó felső fogadóállomásánál az elszállított nőn kívül egy férfi is megsérült, valószínű eltört a karja, de ettől még saját lábán lejött a vízeséshez, ahol több mentő várt a fentről érkezőkre.

További 32 turista, akik vasárnap a Bâlea-tónál voltak, és akiknek nem volt mivel lejönniük, a hegyimentők vezetésével gyalog tették meg az utat a Bâlea-tó és a Bâlea-vízesés között, ahonnan buszok szállították őket Nagyszebenbe.

A turistákat nem lehetett autókkal lehozni, mert a Transzfogarasi utat néhol hat métert is meghaladó hóréteg borítja

– nyilatkozta Lucian Radu, Szeben megye prefektusa.

Az alsó fogadóállomásnál megsérült egy 3 éves fiú és a 8 éves nővére, illetve egy felnőtt férfi és egy nő, őket két nagyszebeni kórházba szállították, életük nem forog veszélyben.

Hat személy, köztük egy gyermek megsérült vasárnap, amikor a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó között közlekedő felvonó műszaki okok miatt nem állt meg időben, és az utasok egy része a felvonó falának csapódott.

A 2000 méter magasan lévő Bâlea-tóhoz csak egy magáncég által működtetett, 3700 méter hosszú pályán közlekedő felvonóval lehet feljutni, a téli időszakra lezárt Transzfogarasi utat néhol több méteres hó borítja.

Nem ez az első eset, hogy meghibásodik a felvonó. 2016-ban 70 turista rekedt a Bâlea-tónál, köztük 45 gyerek, akiket helikopterekkel kellett lehozni a hegy lábához, miután a felvonó leállt.