Ankara terroristának tartja a török NBA-sztárt

Krónika 2017. május 28., 15:55

Letartóztatási parancsot bocsátottak ki a török hatóságok a hétvégén Enes Kanter kosárlabdázó nevére, akit egy héttel korábban Ankara közbenjárására nem engedtek be Románia területére.

Az Ankara által Gülen-hívőként nyilvántartott neves sportolót éppen 25. születésnapján, május 20-án tartóztatta fel a román határrendőrség a bukaresti Otopeni repülőtéren. Azzal az indokkal tagadták meg az országba való belépést a 210 centiméteres óriástól, hogy az ankarai hatóságok érvénytelenítették az útlevelét, mert szerintük az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim vallástudós követője.

A Svájcban született NBA-s kosaras – aki két évvel ezelőtt minden idők legjobban kereső török sportolójává vált – világ körüli jótékonysági turnéja keretében Indonéziából érkezett Romániába, ahol azonban már kénytelen volt lemondani programjait.

Néhány órás „szelíd” fogva tartása után a román hatóságok lehetővé tették a továbbutazását,

így Kanter Londonba repült. Bukaresti kalandja hamar bejárta a világsajtót, a New York Times például úgy tudja, a center az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) és a washingtoni külügyminisztérium közös fellépésének köszönhetően távozhatott szabadon. Márpedig ha esetleg a török hatóságok kezébe kerül, a sportolót a tavalyi katonai puccskísérlet nyomán elrendelt, több ezer embert érintő leszámolások keretében valószínűleg letartóztatják.

Már korábban is nyíltan bírálta az ankarai rezsimet, emiatt kizárták a török kosárlabda-válogatottból, apja pedig – Recep Tayyip Erdogant török elnökhöz intézett bocsánatkérő levelében – kitagadta a fiát. A bukaresti reptérről posztolt Twitter-videón ugyanakkor

Kanter „diktátornak, korunk Hitlerének" nevezte a török államfőt.

Szinte borítékolható, hogy a kiváló kosarast Amerika nem adja ki a törököknek, mint ahogy Washington korábban megtagadta Gülen kiszolgáltatását is. Bár május 16-i tengerentúli látogatása során Erdogan megpróbálta lebeszélni Donald Trumpot a Szíriában harcoló Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű csoport felfegyverzéséről, az amerikai elnököt nem sikerült eltántorítnai nemrég hozott döntésétől.

Tetézi ugyanakkor a két ország amúgy is feszült viszonyát, hogy a török elnök testőrei és a washingtoni török nagykövetség biztonsági emberei brutálisan bántalmazták az Erdogan látogatása ellen tüntető kurdokat az amerikai fővárosban.