„Lefejezték” a chișinăui városházát

Rostás Szabolcs 2017. május 28., 14:19

Nehéz eldönteni, hogy a Moldovában is beindult korrupcióellenes küzdelem, vagy politikai bosszú áldozata lett Chișinău befolyással üzérkedés gyanújával házi őrizetbe helyezett polgármestere, a román-moldovai egyesülést támogató Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă Fotó: Sputnik.md

Koalíciós válságot robbantott ki a Moldovai Köztársaság fővárosának polgármestere ellen foganatosított ügyészségi kényszerintézkedés. Mihai Ghimpu, a moldovai Liberális Párt (PL) elnöke a hétvégén bejelentette, alakulata kilép az Európa-párti chișinăui kormánykoalícióból, miután a korrupcióellenes igazgatóság (CNA) korrupcióval összefüggő bűncselekmények gyanújával házi őrizetbe helyezte a PL alelnöki tisztségét is betöltő Dorin Chirtoacát. A PL által a Pavel Filip vezette kormányba delegált három miniszter várhatóan már ma beterjeszti lemondását.

A 3,5 milliós Pruton túli ország korrupcióellenes ügyészei

a főváros fizetéses parkolórendszerének ügyében gyanúsítják befolyással üzérkedéssel a chișinăui polgármestert.

A vádhatóság szerint Chirtoacă utasítására a közbeszerzés lebonyolításával megbízott alpolgármester a fővárosi önkormányzat megkerülésével bízta meg 2015-ben az osztrák Eme Parkleitsystem Gmbh-t a parkolórendszer kiépítésével és működtetésével. A nyomozati anyag értelmében a polgármester strómanjai egy Ciprusban bejegyzett offshore cégen keresztül jutottak hozzá a nyertesnek kikiáltott társaságtól „bónusz" gyanánt kapott kenőpénzhez.

Az ügyben Chirtoacán kívül további hét gyanúsítottal szemben folyik eljárás, köztük az alpolgármester, városházi főosztályvezetők és üzletemberek ellen. A főpolgármesteri tisztséget tíz éve betöltő Dorin Chirtoacă egyike a volt szovjet tagköztársaság ama politikusainak, akik határozottan támogatják a román-moldovai egyesülést.

A Traian Băsescu volt román államfővel jó kapcsolatokat ápoló főpolgármester ugyanakkor közellenségnek számít az ország függetlenségéért síkra szálló oroszbarát erők szemében.

Az ellenzéki szocialisták nemrég aláírásgyűjtésbe fogtak Chirtoacă mandátumának visszavonása érdekében, mire válaszként a liberális alakulat Igor Dodon államfőnek, a szocialisták volt vezetőjének felfüggesztéséért láttak neki kampányolni. Az elnöki tisztségbe tavaly decemberben megválasztott Dodon Facebook-bejegyzésében adott hangot a liberális elöljáró elleni intézkedés kiváltotta örömének, hozzátéve: reméli, még idén ősszel helyhatósági választást rendeznek Chișinăuban.

A korábban az ügyvezető államfői tisztséget is betöltő Mihai Ghimpu liberális elnök egyébként úgy véli, Chirtoacát Moszkva „tette el láb alól", mégpedig Dodon közreműködésével, szerinte ugyanis az oroszok nem szeretnék, ha a román egyesülés jövő évi centenáriumán egy románbarát moldovai politikus irányítaná Besszarábia fővárosát.

Sőt Ghimpu nem tartja véletlennek, hogy a főpolgármestert pénteken állították elő a városházáról, amikor Moldova szocialista államfője a szerinte „oroszbarát politikát folytató" Magyarországon tartózkodott hivatalos látogatáson. Rostás Szabolcs