Megvonná a PNL a „munkakerülőktől" a garantált minimálbért

Krónika 2017. május 27., 17:49

Florian Roman liberális képviselő módosítást terjesztett elő a garantált minimálbérről szóló törvényhez, amely szerint az első elutasított álláslehetőség után felfüggesztik a garantált minimális jövedelem folyósítását.

Már az első elutasított munkahely után ugrana az állami támogatás Fotó: Veres Nándor

A politikus tájékoztatása szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a helyi hatóságokon és a munkaerőt kereső cégeken szeretne segíteni, ezért javasolta a garantált minimálbérről szóló 2001/416-os számú törvény módosítását. A javaslat értelmében az első elutasított álláslehetőség után függesszék fel a garantált minimális jövedelem folyósítását minden munkaképes személy esetében.

Szombati közleményében Roman közölte, erre a módosításra azért van szükség, mert 2017 áprilisában 243 006 személynek folyósították a garantált minimális jövedelmet, köztük 25 ezer olyan személynek, akik több mint 10 éve részesülnek ebben a juttatásban.

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a garantált minimális jövedelem folyósítását csak azt követően függesztik fel, ha a kedvezményezett három felajánlott munkahelyet utasít el.

„Azt gondoljuk, hogy az állami segélyt kifejezetten azoknak kell megkapniuk, akik erre valóban rászorulnak, nem pedig azoknak, akik a polgármesteri hivataloknál sorban állva becsapják az államot" – idézte a liberális képviselő közleményét az Agerpres hírügynökség.