Antal: a kivándorlást a minimálbér növelésével lehet megállítani

Bíró Blanka 2017. május 27., 11:31

Idén először került az országos átlag alá a Kovászna megyei munkanélküliségi mutató, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a minimálbért legalább kétezer lejre kell emelni, hogy a munkaerőt itthon tudják tartani.

Fotó: Vargyasi Levente

Az elmúlt közel tíz évben látványosan csökkent a munkanélküliség Háromszéken, cél, hogy ez stabilizálódjon, a fizetések növekedjenek, és a mélyszegénységben élőket felzárkóztassák – jelentette ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elemzést készített a háromszéki munkanélküliség helyzetéről.

Kiderült, hogy 2008-ban Kovászna megye az utolsók között kullogott a munkanélküliség tekintetében, csak Mehedinți és Vaslui megyékben volt arányaiban több nyilvántartott állástalan. Azóta folyamatosan javult a helyzet, 2015-ben már 17 megyét, tavaly 24-et, míg idén 26 megyét utasít maga mögé Háromszék, és idén először az országos átlag alatt van a munkanélküliségi mutató.

Antal hangsúlyozta, amikor első polgármesteri mandátumát elkezdte,

elsődleges cél volt a ráta csökkentése, a következő lépés pedig, hogy a fizetések növekedjenek.

A kettő összefügg, hiszen ha a vállalkozók kell versenyezzenek a munkavállalókért, kénytelenek emelni a béreket. A sepsiszentgyörgyi fizetések már kúsznak felfelé, hiszen idén egymillió lejjel ki kellett egészíteni a város költségvetését, a vártnál ennyivel többet kaptak vissza a személyi jövedelemadóból.

A szociológus végezettségű székelyföldi elöljáró szerint három tényező járult hozzá a munkanélküliség csökkenéséhez. Egyrészt a több millió eurós közberuházások munkát, jövedelmet generáltak, új üzemek jelentek meg, és Brassó közelsége a hátrányok mellett előnyt is jelent, hiszen bár a sepsiszentgyörgyiek egy része a közeli nagyvárosban dolgozik és költekezik, az ottani munkaerőpiac telítettsége miatt a cégek egy része átpártolhat Háromszékre.

Meglátása szerint a minimálbért legalább kétezer lejre kell emelni, hogy a munkaerőt itthon tudják tartani.

„Romániából 3,5 millió ember elment külföldre, ugyanakkor a születési arány 1989-hez képest a felére csökkent. A brutálisan negatív demográfiai spirált, a kivándorlást a minimálbér növelésével lehet megállítani. A vállalkozóknak pedig a versenyképességet kell növelni, a minimálbér mögötti munka hatékonyságát” – összegezte a polgármester.

Az elöljáró hangsúlyozta, a mélyszegénységben élőket próbálják a munkaerőpiacra bevonni, bár ez lassabban halad, mint szeretnék. Az elmúlt 27 évben a román kormányok szociális politikája arra ösztönözte a szegényebbeket, hogy segélyekből éljenek, sok gyereket vállalva várják a támogatásokat, és nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem látták a szüleiket reggel elmenni munkába.

„Változás akkor következik be, ha lesz veszíteni valójuk. Amíg törvénytelenül épített lakásokban élnek, nincs veszítenivalójuk, önkormányzati, állami lakásokat kell építeni számukra, integrált projektekben kell gondolkodni”– részletezte Antal Árpád.

{K1}