Elözönlik Gyalut a „várkertészek”, neves zenekarok várják őket

Bede Laura 2017. május 26., 19:05

Koncertek, gyermekprogramok, sporttevékenységek várják a Kolozs megyei Gyaluba látogatókat a hétvégi Várkert Fesztiválon. A Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata a történelmi hangulatról is gondoskodott.

Fotó: Facebook/Várkert Fesztivál

Színes programkínálattal várja az érdeklőket a második alkalommal rendezendő gyalui Várkert Fesztivál: szombaton és vasárnap gyermekprogramok, irodalmi események, sporttevékenységek, koncertek, finomságok, kézműves sörök fogadják a látogatókat. A szervezők szerint

a középkori vár parkjában megszervezett fesztivál egyszerre nyújt felhőtlen szórakozást, a képzelőerőre is ható kirándulást, közösségi találkozási helyet és az összetartozás élményének megtapasztalását.

A történelmi hangulat megteremtésében a Kolozsvári Magyar Napokról ismert Emese park nyújt segítséget, a Héttorony Hangászok a török kort idézik, míg a Székelyföldi Legendárium óriástársasjáték az erdélyi mondavilágot eleveníti fel.

A Korzó Egyesület mindkét nap óránként indít várnéző sétát,

szombaton bemutatják Hover Zsolt A kalotaszegi Madárleány című könyvét, valamint fiatal szerzők kerekasztal-beszélgetésén és lovasíjász-bemutatón is részt vehetnek a látogatók a rendezvény első napján. A helyszín egyik kiemelkedő látványossága a tiroli lecsúszópálya lesz, amelyet bárki kipróbálhat, illetve vasárnap tájfutó versenyen is összemérhetik tájékozódó képességüket az érdeklődők. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg:

a kisebbek számára játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, bábszínházzal, vetélkedőkkel, bűvészműsorral készülnek,

az egész picik pedig a totyogósarokban tölthetik el a napot.

Fotó: Facebook/Várkert Fesztivál

A rendezvény első napján a kisszínpadon 16 órától az Evilági zenekar, 18 órától pedig a Ripoff Raskolnikov lép fel. Ugyancsak szombaton a nagyszínpadon 19 órától a Hot Jazz Band, 21 órától a Parno Graszt koncertezik, majd a könnyűzene rajongóit retró buliba várják a Sunny Dance Banddel, a népzene kedvelőit táncházba a Tokos Zenekarral, míg a fiatalokat DJ-partyba DJ Palotaival, DJ Infragandhival és DJ Missile-lal.

Vasárnap a kisszínpadi koncertek sorát 16 órakor a Folker együttes nyitja, majd 19 órától Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint-duó lép színpadra. A vasárnapi nagyszínpadi koncerteket 17 órától az Old Boys kezdi, 20.30-tól a Csík Zenekar lép fel, és 22 órától a táncházban a Harmadik Zenekar húzza a talpalávalót.

A kiutazás megkönnyítése érdekében a szervezők és a Kolumbus express idén is menetrend szerinti járatokat indítanak Kolozsvár–Gyalu–Kolozsvár útvonalon.

A buszok szombaton és vasárnap reggel 10 órától kezdve félóránként indulnak Gyalu irányába a Kolozsvári Magyar Színház elől. Az utolsó busz szombaton 21 órakor, vasárnap 20 órakor indul el Kolozsvárról. Gyaluból szombaton legkésőbb hajnali 3-kor, vasárnap éjfélkor lehet hazaindulni. Egy út 6 lejbe kerül, a jegyeket felszálláskor a sofőrtől lehet megvásárolni.

Elővételben a napijegyek 20 lejbe, a hétvégi jegyek 35 lejbe kerülnek. A helyszínen is lehet majd belépőt vásárolni: a napijegyért 30 lejt, a hétvégi jegyért 50 lejt kell majd fizetni. A kétnapos rendezvényt a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica szervezi.