Letöltendő egy exminiszternek, eljárás egy képviselő ellen

Krónika 2017. május 26., 18:03

Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert. Közben egy PSD-s honatyát 400 ezer eurós kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak.

Constantin Niță tagadta, hogy pénzt fogadott el az üzletembertől

A nem jogerős ítélet szerint az egykori tárcavezető esetében emellett 303 ezer lejes összeg elkobzásáról is döntöttek a bírák, és fenntartották a vagyonzárat.

A kormányzó Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizáló Constantin Niţă ellen befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat.

A DNA szerint 2013-ban a volt miniszter közbenjárt annak érdekében, hogy a iaşi-i polgármesteri hivatal szerződést kössön Tiberiu Urdăreanu üzletember cégével. A vádhatóság közeménye kitér rá, hogy a volt tárcavezető cserében megkapta a szerződés értékének 5 százalékát, 30 ezer eurót, illetve 303 118 lejt, amelyet nagyrészt pártja költségeinek fedezésére fordított.

Ezzel egy időben 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték pénteken a szintén szociáldemokrata párti Ioan Munteanu képviselőt. A honatyát befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A vádhatóság szerint Munteanu 2009-ben 5 százalékos részesedést kért egy üzletembertől utóbbi cége és az egyik többségi állami tulajdonú vállalat között kötött szolgáltatói szerződések értékéből, cserében pedig közbenjárt annak érdekében, hogy a vállalat rendezze a céggel szembeni tartozásait.

Az ügyészek szerint összesen 400 ezer euróra tett szert így a képviselő, a pénzt három részletben kapta meg.