Nyilvános a SIPA-látogatók listája

Balogh Levente 2017. május 25., 23:31

Nyilvánosságra hozta az igazságügyi tárca, ki nyert betekintést a múltban a minisztérium alárendeltségébe tartozó egykori titkosszolgálat archívumába.

Fotó: Pixabay.com

2007 és 2013 között összesen 22 alkalommal látogattak el a minisztérium által az állomány felleltározására kinevezett bizottságok az igazságügyi tárca alárendeltségében működő egykori titkosszolgálat, a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumába, a tagok közt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) korábbi vezetője is ott volt.

Az erre vonatkozó adatokat csütörtökön hozta nyilvánosságra az igazságügyi tárca, miután Tudorel Toader miniszter még a hét elején ígéretet tett a látogatók személyének és a látogatások időpontjának nyilvánosság elé tárására. Toader ugyanakkor közölte: nem csupán 22 alkalommal jártak különböző bizottságok az archívumban, és hamarosan a többi jelentést is nyilvánosságra hozza.

A csütörtökön közzétett lista a 2007 júniusa és 2013 decembere közötti látogatásokat rögzíti, és ismerteti az egyes alkalmakkor az archívumba betekintést nyerő, az igazságügyi tárca által összeállított, általában 5–7 tagú bizottságok tagjainak nevét.

Így kiderül, hogy többek között

Horia Georgescu, az ANI korábbi vezetője, illetve Laura Iulia Scântei, a szenátus alelnöke is betekintést nyert az archívumba.

Rajtuk kívül az igazságügyi tárca más olyan alkalmazottai szerepelnek a listán, akiknek az archívumban tárolt dossziék felleltározása volt a feladatuk. Georgescu Facebook-bejegy­zésben jelezte: sohasem volt titok, hogy a minisztérium alkalmazottjaként miniszteri felkérésre egy ideig tagja volt az archívum felleltározásával megbízott testületnek.

Iulia Scântei nemzeti liberális párti (PNL) szenátor jelezte: egyes dokumentumokat már a minisztériumi bizottság tevékenységének 2007-es megkezdése előtt lefénymásoltak, és felszólította a minisztert, magyarázza el, hogyan jelenhettek meg a sajtóban információk még a nyilvánosságra hozatala előtt arról a titkosított, 2008-as jelentésről, amelyben rögzítik az államtitkok nyilvántartásában tapasztalt hiányosságokat, illetve a lemásolásukban és megsemmisítésükben megnyilvánuló rendellenességeket.

Az igazságügyi tárca ugyanis csütörtökön azt is közölte, nyilvánosságra hozzák a 2008-as jelentést is, emellett a leltározó bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek is nyilvánosak lesznek.

A jelentést ugyanakkor már csütörtökön lehozta az Eve­ni­mentul Zilei napilap.

A Tudor Chiuariu akkori igazságügy-miniszter által 2007 májusában létrehozott bizottság, amely 2008-ban, Cătălin Predoiu minisztersége idején fejezte be tevékenységét, jelentésében rámutat: a még Monica Macovei miniszter által kinevezett előző bizottság lemásolt és megsemmisített egyes dokumentumokat, másokat pedig átadtak Macoveinek, és nincs garancia arra, hogy azok visszakerültek az archívumba.

Mint arról beszámoltunk, az archívum titkosságának feloldása azt követően merült fel, hogy az Evenimentul Zilei állítása szerint a szolgálat archívumának egy részét lemásolták, illetve ellopták, és megtörténhet, hogy zsarolásra használták őket.