Önálló szervezetet alapítana fiatal vállalkozóknak a Miért

2017. május 25., 23:15

Önálló szakmai szervezetet alapítana a Miért az erdélyi magyar fiatal vállalkozók számára, amely ellátná érdekvédelmi képviseletüket, az alapvetően ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetnek ugyanis nincs rá kapacitása, hogy kizárólag velük foglalkozzon.

Antal Lóránt Fotó: Miért

Ezzel a címmel második alkalommal tartanak hasonló rendezvényt, korábban Budapesten találkoztak a fiatal vállalkozók. Nem véletlen, hogy az esemény szakmai partnere egyébként a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ).

Antal Lóránt, a Miért elnöke szerint az erdélyi magyar fiatal vállalkozók számára elsősorban kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére ad lehetőséget a konferencia. „Olyan tapasztalatokat tudnak megosztani egymással, amelyekből kiindulva akár törvényalkotási kezdeményezések születhetnek. A politikum akkor tud jó törvényeket alkotni, ha kikéri az érintettek véleményét” – magyarázta.

Hozzáfűzte: a fiatal vállalkozók tanácsa arra lesz hivatott, hogy

napi rendszerességgel ellássa a fiatal vállalkozók érdekvédelmét és lobbizzon a számukra kedvező adózási törvények, jogszabály-módosítások megszületéséért.

Mint részletezte, azt tapasztalták, hogy a fiatal vállalkozókat a pályázati és egyéb üzleti lehetőségeket ismertető információk érdeklik, ezért is lényeges hálózatba kacsolni őket, hogy könnyebben hozzáférjenek a számukra fontos információkhoz.

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke ugyanakkor elmondta: a budapesti konferencián a bürokrácia csökkentése volt a fiatal vállalkozók legfontosabb igénye, ezért olyan javaslattal álltak elő, hogy akár 24 óra alatt is be lehessen jegyeztetni egy vállalkozást. Ezenkívül egy olyan Kárpát-medencei érdekvédelmi ernyőszervezetet hoznának létre, amely

összefogja a felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi és magyarországi fiatal vállalkozókat és egységesen képviseli a közös igényeiket.

Kitért arra is, hogy a konferencián elsősorban az informatikai, mezőgazdasági és kommunikációval foglalkozó cégek képviseltetik magukat a legnagyobb arányban.

Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke eközben a fiatal vállalkozók társadalmi felelősségéről értekezett. Mint kifejtette, a következő évtizedben a technológia fejlődése miatt világszerte akár egymilliárd, ma még hétköznapinak számító munkahely is megszünhet, ezt a problémát orvosolhatják részben kreativitásukkal, újításaikkal a fiatal vállalkozók.