Bocék óriásparkot létesítenének Kolozsvár határában

Krónika 2017. május 25., 18:16

A kolozsvári önkormányzat az ország harmadik legnagyobb parkját alakítaná ki a város határában, Kolozsvár és Szászfenes között, a kiszemelt, mintegy 100 hektáros terület átvétele azonban jelenleg jogi akadályokba ütközik.

A víz múzeuma is a kinézett területen található Fotó: Szamos Vízmű Rt.

Emil Boc polgármester a Realitatea FM rádió reggeli műsorában elmondta, a terület Szamos Vízmű Rt. felügyelősége alatt áll, és érvényesek rá a vízi létesítményekre vonatkozó szabályozások, ezért törvénymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy a terv megvalósulhasson. Az országban egyébként Craiován és Bukarestben található ekkora kiterjedésű park.

Az önkormányzat tervei szerint a Szamos Vízmű Rt. 200 hektáros területéből

100 hektár továbbra is vízvédelmi terület maradna, 100 hektáron pedig pihenőövezetet alakítanának ki a szászfenesi és a kolozsvári lakosok számára.

Emil Boc hangsúlyozta, kizárólag környezetbarát beavatkozásokkal alakítanák át a területet, a munkálatokra körülbelül 2–3 millió eurót költenének. Az elöljáró arra kérte a Kolozs megyei parlamenti képviselőket, hogy dolgozzák ki a törvénymódosítás tervezetét, és terjesszék elő a parlamentben.

Az Adevărul szerint Lucian Croitoru, a Szamos Vízmű Rt. szóvivője a Boc által elmondottakra reagálva arra emlékeztetett, hogy a vízmű által kezelt terület felett a Kolozs Megyei Tanács rendelkezik. A szóban forgó 200 hektár ugyanakkor nemcsak vízvédelmi terület – ahol törvény tilt bármilyen területrendezési tevékenységet –, hanem

itt található Szászfenes földalatti víztartaléka, amely a tarnicai vagy gyalui víztározókat ért esetleges szennyezés esetén ivóvízzel látná el a települést.

Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője úgy véli, a tervről meg kell kérdezni a víz- és környezetvédelmi szakembereket, valamint Kolozsvár és Szászfenes lakóit is.