„Visszalapátolnák” a sikereket a még eltiltásukat töltő román kajak-kenusok

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 25., 13:32

A szegedi kajak-kenu világkupán még nem vehet részt a tavalyi doppingbotrány miatt eltiltott Románia, de már újraszervezték a válogatottakat a nemzetközi porondra való visszatérés érdekében.

Fotó: A Román Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldala

Csak július 12-én jár le a Román Kajak-Kenu Szövetség ellen tavaly kiszabott eltiltás, ezért a felnőttválogatott még nem állhat rajthoz Szegeden a csütörtökön kezdődő gyorsasági világkupán.

Gheorghe Toth, a szövetség korábbi főtitkára és tavasszal megválasztott alelnöke a Krónikának jelezte, hogy bár a tavalyi „sajnálatos események” miatt nem indulhattak a riói olimpián, és az ahhoz hasonló nemzetközi versenyeken, amilyen most Magyarországon lesz, de ettől függetlenül a munka nem állt le. „Épp múlt hétvégén volt egy felmérő regatta a juniorok számára” – közölte.

Elmondása szerint a szövetség vezetése – amelynek elnöki tisztségében Ioan Bârlădeanu negyedik mandátumát kezdhette meg az idei tisztújító közgyűlés után – nagyrészt együtt maradt, ezért összeszokva, olajozottan szervezik a július végi Bascov-Budeasa-i junior és U23-as világbajnokságot.

Már újraszerveztük a kereteket is”

– közölte. Kiemelkedően tehetséges versenyzőket nevesíteni nem akart, nehogy „sértődés” legyen belőle, de a múlt heti felmérő alapján úgy ítélte meg, hogy jó úton haladnak a 2020-as tokiói olimpia előkészítésében. Jelezte, egy 14 fős ifjúsági olimpiai keret Snagovon készül, de a 23 év feletti versenyzők is ugyanúgy edzésben maradtak, és reményei szerint szeptembertől már érmekért harcolhatnak.

A már említett eltiltást, mint ismeretes, azért rótták ki a szövetségre, mert

épp egy évvel ezelőtt példa nélküli csoportos doppingoláson érték az akkor még olimpiára készülő felnőtt­válogatottat.

Többségük szervezetében a hírhedt meldoniumot mutatták ki, de a világbajnok Liviu Dumitrescunak magas növekedésihormon-érték miatt kell bűnhődnie. Egészen pontosan 2018 áprilisáig, akkor jár ugyanis le az az eltiltás, amelyet a hazai doppingellenes ügynökség (ANAD) kiszabott rá.

A kajakos Ionuț Mitrea büntetése idén lejárt, Elena Meroniac (kajak kettes), Costantin Mironescu és Ilie Turceag (kenu négyes) jövő tavasszal versenyezhet ismét, miközben Petruș Gavrilă és Nicolae Burciu (kenu négyes) 2020-ban, a doppingolást „kezdeményező” Traian Neagu (kenu négyes) pedig csak 2024-ben térhetne vissza. Alexandru Zabet edzőt egy évre, míg a csapatorvos Clara Pătrugant és asszisztensét, Elena Mareșanut egy életre eltiltották a sportélettől.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Leonid Carp és Andrei Ștefan Strat ideiglenes felfüggesztését még tavaly július elején feloldották, a szövetség 2016-ra szóló kimutatása alapján pedig sportolóik tavaly összesen 19 érmet szereztek a jelentős nemzetközi versenyeken.

Az elpuskázott olimpia miatt viszont csökkentették a költségvetésüket.

„Nem vet fel minket a pénz, de alkalmazkodunk a sportminisztériumtól kapott költségvetéshez” – szögezte le lapunknak Toth. Érdeklődésünkre megjegyezte, hogy a tavalyi botrány kirobbanása előtt az edzőknek nem volt tudomása a doppingolásról, ezért is tartották fontosnak, hogy idén áprilisi továbbképzésükkor – az ANAD vezetőjének részvételével – a táplálékkiegészítőkről és a gyógyszerekről is szó essen.

Mi csak annyit tehetünk, hogy próbáljuk tudatosságra nevelni a sportolókat, és edzőik révén szorosabb megfigyelés alá vonni őket”

– közölte.

Magyarország egyébként házigazdaként 52 tagú csapatot indít a parakenusok versengésével kezdődő szegedi viadalon, ahol 67 ország összesen több mint ezer sportolóját látják vendégül. Hiányozni fog viszont a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella, aki korábbi gégegyulladása miatt nem vállalja a terhelést. Helyette Hagymási Rékát nevezik a négyesbe, míg párosban Lucz Dóra és Nagy Flóra fog elrajtolni a M4 Sport által péntektől vasárnapig több órán át élőben közvetített világkupán.