A NATO is beszáll a harcba az Iszlám Állam ellen

MTI 2017. május 25., 11:30

Az észak-atlanti szövetség csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a katonai szövetség brüsszeli csúcstalálkozóját megelőzően.

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára

Hozzátette viszont, hogy a katonai szövetség konkrét katonai műveletekben nem vesz részt a terrorcsoport tevékenysége által érintett egyetlen területen sem.

Stoltenberg úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi koalícióhoz való NATO-csatlakozás hathatós politikai üzenetet hordoz a terrorizmus elleni küzdelemben.

A csütörtökön Brüsszelben tartandó NATO-csúcstalálkozón első ízben vesz részt Donald Trump amerikai, valamint Emmanuel Macron francia elnök. Az ülésen az állam-, illetve kormányfők várhatóan megerősítik a védelmi költségek méltányos viselésére vonatkozó vállalásaikat, továbbá a terrorizmus elleni harc és a transzatlanti együttműködés melletti elkötelezettségüket.

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára bemutatja a NATO új székházát is, továbbá felavatják az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások emlékére állított emlékművet és a berlini fal emlékművét.