Dizájnnap és konferenciák a Szent László Napokon

Krónika 2017. május 24., 22:56

Egy egész napot szentelnek a képzőművészeti eseményeknek a június 19–25. között tartandó nagyváradi Szent László Napokon – jelentették be szerdán a szervezők.

Fotó: Boros Csilla

A Partiumi Keresztény Egyetemmel (PKE) és a Magyar Polgári Egyesülettel (MPE) közösen szervezett kulturális fesztivál főszervezője, Zatykó Gyula hangsúlyozta, a felsőoktatási intézmény és az egyesület is első perctől partnere a Szent László Napoknak, az évek során számos eseményt hoztak tető alá közösen.

Balázs Zoltán, a PKE képzőművészeti tanszékének adjunktusa is arról beszélt, hogy a régi együttműködés folytatásakor arra gondoltak, hogy idén egy egész napot szentelnek a képzőművészeti eseményeknek, több kiállítást nyitnak meg, és egy workshopot is tartanak.

Mindezt a június 20-ai napon, amit el is neveztek dizájnnapnak.

Az eseményeket a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület és a PKE képzőművészeti tanszéke a Balassi Intézettel és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen szervezi. A dizájnnnap kiállításmegnyitó-maratonnal rajtol, három tárlatot is megnyitnak a várban. A csernátoni dizájntáborban készült alkotásokból láthat válogatást a közönség, Photo Ludens címmel a PKE diákjainak munkáiból nyílik plakátkiállítás, majd Transylvania Tranzit címmel erdélyi és partiumi formatervezők alkotásaiba nyerhetünk betekintést.

A maraton a PKE új épületében folytatódik, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült, különlegesebbnél különlegesebb Mercedes-makettek tekinthetők meg.

Valamennyi kiállítás június 25-éig látogatható.

A dízájnnapot egy minikonferencia zárja.

Antik Sándor, a PKE képzőművészeti tanszékének professzora arról számolt be, hogy idén sem marad el az Art Generator tehetséggondozó műhely kiállítása, amelynek keretében idén a multimédia-alkotások kerülnek középpontba. Nagy József Barna, az MPE elnöke két rendezvényt emelt ki az általuk szervezett programok közül. A váradi vár, a váradi reformáció és a váradi biblia – emlékévi konferencia a nagyváradi reformációról címmel június 21-én neves erdélyi és magyarországi szakemberek, kutatók, lelkészek, történészek tartanak előadást.

Június 24-én Szent Lászlóé a főszerep, a városalapító lovagkirály emlékére előadás-sorozattal készül az MPE: Váradra érkezik dr. Fodor János, aki a Szent László-templomok a Kárpát-medencében című kötetét mutatja be. Egy igazi premier is része a programnak,

a nyomdából egyenesen Váradra érkezik a Szent király, lovagkirály – A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai című kötet,

amit egyfajta előbemutató keretében ismertet dr. Kristóf Lilla Alida antropológus, Idén is lesz Szent László-kvíz, látogatható lesz a Darvas–La Roche-ház, a gyönyörű szecessziós palota, Ifjúság és vénség címmel pedig két nemrég elhunyt színművészre, Csíky Ibolyára és Varga Vilmosra emlékeznek.