Visszafogottan sztrájkolnak a köztisztviselők

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2017. május 24., 16:47

Japánsztrájkba léptek szerdán az ország több helyi és megyei önkormányzatának alkalmazottai – bár korábban általános munkabeszüntetést jelentettek be, végül sok hivatalban fehér karszalaggal, de dolgoztak.

Például a besztercei városháza alkalmazottainak fele tiltakozik fehér karszalag viselésével szerda reggeltől péntekig a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvénytervezet ellen.

A nagyszebeni városházán viszont minden dolgozó felfüggesztette a munkát szerdán reggel 10 óra körül. Doru Hanciu szakszervezeti vezető közölte, az összes alkalmazott sztrájkol, akár tagja a szakszervezetnek, akár nem.

„Spontán sztrájkot indítottunk. A polgármesteri hivatal összes alkalmazottja elégedetlen, és csatlakozott ehhez a tiltakozási formához. Itt vannak a városházán dolgozók, illetve az adó- és illetékügyi osztály alkalmazottjai is. Nem dolgoznak. Lehet, hogy egy-két órát, lehet, hogy egész nap tart a sztrájk” – mondta el Doru Hanciu a Mediafax hírügynökségnek.

Több megyében eközben azt mondták a szakszervezeti vezetők, hogy nem szerveznek tiltakozó megmozdulásokat, de arra van esély, hogy spontán tüntetések kialakuljanak. Ilyen például Hunyad, Fehér és Kolozs megye. A Szeben Megyei Tanács alkalmazottait tömörítő szakszervezet elnöke, Dan Frăţilă szerdán azt mondta, egyelőre nem döntötték el, tiltakoznak-e, és ha igen, milyen formában. A temesvári városházán dolgozókat tömörítő szakszervezet vezetője, Tiberiu Negrei azt mondta, a tagok egy része részt vesz a jövő hét elején Bukarestben meghirdetett tiltakozáson. 

A Temes megyei helyi önkormányzatok tagjai sem munkabeszüntetéssel, hanem japánsztrájkkal tiltakoznak, de ők csak csütörtöktől. A Kovászna megyei köztisztviselők is csütörtökön csatlakoznak a tiltakozókhoz, japánsztrájkkal fejezik ki az egységes bértörvény rájuk vonatkozó előírásai miatti elégedetlenségüket.  Ferencz Tibor, a sepsiszentgyörgyi Nova Vita Szakszervezet elnöke lapunknak elmondta,

a háromszéki polgármesteri hivatalokban csütörtökön zavartalanul ellátják a tevékenységet, fogadják az ügyfeleket, ám az egész megyében mintegy 600 szakszervezeti tag viseli majd tiltakozásképpen a fehér karszalagot.

A következőkben döntik el, hogy jövő héten milyen újabb megmozdulásokat szerveznek, ha a követeléseiket nem teljesítik. Ferencz Tibor elmondta, a munkabeszüntetéssel kivárnak, mert az fizetéslevonással jár, ezért nem támogatja egyértelműen a tagság. Hangsúlyozta, nehezményezik, hogy a helyi közigazgatásban dolgozókkal csak látszattárgyalásokat folytattak az egységes bértörvényről. Azt pedig semmiképpen nem fogadják el, hogy a helyi tanácsok döntsenek a fizetésükről. „Ez túl szubjektív. A szép szemünkért, vagy milyen alapon kapjuk majd a fizetést?” – tette fel a kérdést a szakszervezeti bizalmi.