EURO 2020: ultimátum a dinamós stadionvitában

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 24., 07:44

A belügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Dinamo labdarúgó-egyesületének javaslatát, és péntekig vár választ a Ștefan cel Mare úti stadion teljes körű átruházására tett kérésére.

Fotó: FRF

Ultimátumot adott a Bukaresti Dinamo Sportklubját működtető belügyminisztérium a Nicolae Badea tulajdonában lévő Dinamo labdarúgó-egyesületnek, hogy az péntekig változtasson álláspontján a Ștefan cel Mare úti stadion felügyeleti és használati jogának átruházása kapcsán.

Keddi közleményében ugyanis a szaktárca elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyesület – amely nem összetévesztendő a labdarúgócsapatot működtető részvénytársasággal – a jogok teljes körű átadása nélkül mondana le az ügykezelésről: mindössze kivonná a javakat a klubbal tizenöt éve kötött együttműködési megállapodásból, és felfüggesztené az aréna működését.

Ez azt jelenti, hogy az állami beruházás magánérdeket szolgálna”

– hangsúlyozzák. A közlemény alapján törvénytelen lenne az is, ha az egyesület elképzelései szerint a felújítás után 15 nappal, meghatározatlan időtartamra visszaadnák nekik a létesítményt. A belügyminisztérium úgy véli, hogy mindezzel a futballegyesület is tisztában van, és ezáltal Badeáék elfogadják, hogy miattuk ne valósuljon meg a beruházás.

Az, amelyet Románia magára vállalt, amikor sikeresen megpályázta Bukaresttel a jubileumi, 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság társházigazda szerepét, hogy három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntős összecsapásnak otthont adjon. A kontinensviadalra, mint ismeretes, a Steaua ghenceai stadionja, a Rapid giulești-i arénája, valamint az Arcul de Triumf (Diadalív) stadiont kell felújítani, hogy az 1951-ben épült Dinamo-stadionnal együtt

edzőpályaként szolgáljanak az országban szereplő válogatottaknak.

Carmen Dan belügyminiszter keddi közleményében nyilvánosan is felkérte a Dinamo egyesületének képviselőit, hogy péntekig változtassanak álláspontjukon, és fogadják el az általuk április 25-én javasoltakat, azaz hogy mondjanak le a beruházást érintő javakról.

A ProSportnak nyilatkozó Badea szerint a tárcavezető kirendelhetett volna egy felhatalmazott személyt, akivel tárgyalhatnának, mert bár ők a nyilvános meghívást is elfogadják, nem tudják, hogy kivel kellene egyeztetniük az ügyben. Úgy véli, hogy a belügyminisztérium nem mutatta be objektíven az egyesülete által tett javaslatot, mert azáltal az aréna ténylegesen is kikerülne a sportklubbal kötött megállapodásból. „Mindazonáltal ezen javak jogi státusa nem is változik, azok az állam tulajdonának számítanak” – szögezte le.

Az említett megállapodást

még az Adrian Năstase vezette kormány tette lehetővé

egy olyan kormányhatározattal, amely jóváhagyta, hogy a stadion felügyelete meghatározatlan időre kikerüljön a belügyminisztérium fennhatósága alól. A szerződés egyoldalú felmondásának feltételei egyelőre vitatottak, per alatt álló ingatlanra vagy területre pedig az országos fejlesztési vállalat nem költhet.

Nicolae Badeát ráadásul a csődvédelmi törvény is védi,

mióta 2010-ben fizetésképtelenné vált. A Dinamo Sportklubja 4,3 millió lejjel szerepel a hitelezői listán, ugyanakkor a határidő már túl rövid ahhoz, hogy a csőd kimondásával az említett megállapodás érvényét veszítse, és a klub szabadon rendelkezhessen a stadion felett. Mindez azt jelenti, hogy az aréna csak a felek kölcsönös megegyezése esetén újulhat fel az állam Euro 2020-as fejlesztési programja révén.