Líbiai, de Angliában született a manchesteri merénylő

Hírösszefoglaló 2017. május 23., 21:34

A manchesteri rendőrség főparancsnokának kedd esti tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az előző éjjel végrehajtott öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője.

Ian Hopkins a manchesteri rendőrkapitányság előtt felolvasott rövid tájékoztatójában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A manchesteri rendőrkapitány közölte: éppen ezért egyelőre nem kíván semmilyen további nyilatkozatot tenni a merénylő kilétével kapcsolatban.

Theresa May brit miniszterelnök már néhány órával Hopkins kedd esti közleménye előtt bejelentette, hogy a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet a Manchester Arena rendezvényközpontban.

A BBC értesülése szerint az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt.

Szigetországi sajtójelentések szerint Salman Abedi 1994-ben született Manchesterben, egy Líbiából menekült négygyermekes család második fiaként. Édesanyja, Samia Tabbal 50 éves, az apa, Ramadan Abedi biztonsági őr. Miután elmenültek Líbiából, ideiglenesen Londonban telepedtek le, onnan költöztek Manchesterbe. Az utóbbi 10 évben Fallowfieldben éltek, a város déli részén.

Salman Abedi 18 éves húga a jó hírű Whalley Range High School-ba járt, ezután egy mecsetben kezdett dolgozni. A lánynak sok líbiai kapcsolata van a közösségi oldalakon, azt hirdeti, hogy Tripoliból származik. Meg nem erősített információk szerint a két legidősebb fiút kivéve a család többi tagja nemrégiben Líbiába utazott.

A kedd esti adatok szerint a támadásban, amely Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

{K1}