Feledtetné európai „böjtjét” az Ajax és a Manchester United

Krónika 2017. május 23., 17:05

A Juventus ellen tizenegyesekkel elveszített 1996-os Bajnokok Ligája-döntő után ismét egy nemzetközi kupasorozat döntőjére készül az Ajax, amelynek szerdán 21.45-től a Manchester United lesz az ellenfele az Európa Liga serlegéért kiírt fináléban.

Az amszterdami együttes a hetvenes években még futballnagyhatalomnak számított, de mióta az 1995-ös BL-fináléban a Seedorf, Davids, Van der Sar vagy Patrick Kluivert által fémjelzett csapata legyőzte az AC Milant, már nem tudott nemzetközi serleget megszerezni.

Most viszont megint van egy Kluivertje,

hiszen az akkori finálé hősének 18 éves fia, Justin a holland rekorder alakulatát erősíti. Az amszterdamiak akkori csapatkapitányának,

Danny Blindnek a gyermeke, Daley viszont most épp annak a Manchester Unitednek a tagja,

amelyik a 2010–2011-es BL-döntő után jutott ismét európai fináléba.

A „vörös ördögöknek" ez a lesz a tizenkettedik olyan döntője, amelyet az UEFA égisze alatt szerveznek – eddig hatszor nyertek, ötször kikaptak –, a második számú sorozatban ugyanakkor először lépnek pályára a serlegért. Legutóbb a 2010–2011-es BL-döntőben játszottak, de azt a sorozatot 2008-ban nyerték meg utoljára.

Az Ajax története 15. „UEFA-döntőjét" – korábban tíz győzelem, négy vereség – játssza, miután Peer Bosz holland csapata az elődöntőben kiejtette a Lyont. José Mourinho „ördögei" a Celta Vigót búcsúztatták, biztossá téve, hogy 2013 után megint ne spanyol együttes nyerje meg a második számú klubtornát.

A manchesteri merényletek kapcsán egyébként az Európai Labdarúgó-szövetség keddi részvétnyilvánító közleményében leszögezik, hogy

tudomásuk szerint a szerda estére tervezett stockholmi Európa Liga-döntőt nem fenyegeti támadásveszély,

de annak kockázatát már a szervezés kezdetétől számításba vették, ezért kiegészítő óvintézkedéseket hoztak a stadion biztosításának érdekében.

Ezért is kérik a mérkőzésre kilátogató nézőket, hogy lehetőségükhöz mérten korábban érkezzenek meg az arénához, ahol alapos ellenőrzésre kell számítaniuk a beléptetéskor. A találkozót a DolceSport és a ProTV is élőben sugározza Romániában.