Szijjártó: Románia felől nő a migrációs nyomás

Krónika 2017. május 23., 11:33

Egy év alatt 70 százalékkal nőtt a Romániába érkező illegális bevándorlók száma, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden. A magyar kormány, ha kell, megteszi a szükséges lépéseket.

Fotó: MTI

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 aktuális csatornának elmondta: idén eddig több mint ezer migráns lépett be Romániába, míg tavaly ugyanebben az időszakban körülbelül 600.

Ha a magyar kormány úgy látja, hogy Románia felől nő a migrációs nyomás, megteszi a szükséges intézkedéseket, például kerítést épít – idézte az MTI Szijjártó Pétert.

A miniszter szerint most a legfontosabb feladat Európában a biztonság megteremtése, minden intézkedésnek ezt kell szolgálnia.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: azzal, hogy Európa az elmúlt két évben körülbelül 1,5 millió „azonosítatlan hátterű és szándékú” embert engedett be, óriási biztonsági kockázatot vállalt. A miniszter szerint ha megnézzük, hogy 2015 óta hány terrorcselekmény történt Európában, akkor nem alaptalan az a kijelentés, hogy az illegális bevándorlás egyik következményeként a terrorfenyegetettség soha nem látott mértéket öltött.

Hozzátette, a helyzetet komolyan kell venni, beszélni kell erről a kérdésről, és Európának meg kell védenie magát.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden azt mondta, senkinek sem lehet oka arra, hogy illegálisan átlépje a szerb-magyar határt, mert Szerbiában senkinek sincs veszélyben az élete. Az pedig nem alapvető emberi jog, hogy valaki önkényesen kiválasztja a lakóhelyét és azért, hogy oda eljusson, megsérti a határokat, tette hozzá.