Nincs még egy esélyük: nem jutnak munkához az írástudatlanok

Bíró Blanka 2017. május 23., 08:29

Mivel a legtöbb művelet számítógép-vezérlésű, varrodában sem kapnak munkát azok, akik nem tudnak írni-olvasni.

Fotó: Haáz Vince

Ismét bebizonyosodott, hogy nagy szükség lenne a Második esély programra: a Kovásza megyei munkaerő-elhelyező ügynökség által az elmúlt héten Nagyborosnyón megszervezett miniállásbörzén

félszáz olyan személy jelentkezett, hogy dolgozni szeretne, aki nem tud írni-olvasni, így nem tudták őket alkalmazni a meghirdetett állásokra.

A börzén összesen 123 állástalan jelent meg, köztük ötven nő.

Kelemen Tibor, a munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója arról tájékoztatott, hogy az egyik sepsiszentgyörgyi készruhagyár varrónőket keresett, s amellett, hogy próbára tették a jelentkezők kézügyességét, egy írásbeli teszten is át kellett menniük. Így többen már eleve kiestek, bár rendelkeztek szakmai ismeretekkel, az ingázást is vállalták volna, ám nem tudnak írni-olvasni.

Írástudatlanokat ugyanis nem alkalmaznak, mert a gyárban a legtöbb művelet számítógép-vezérlésű.

Az összesítés szerint a börzén megjelentek közül 38 állástalan semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkezett, 58-an az elemi iskolát sem fejezték be, 23-an végezték el az általános iskolát, és ketten a szakiskolát. Egy munkanélküli végzett középiskolát és egy technikumot. Végül tizenhárom érdeklődőt hívtak be állásinterjúra.

Amint arról beszámoltunk, Kelemen Tibor már több ízben is felhívta a figyelmet, hogy Háromszéken a tartósan munkanélküliek többsége írástudatlan és szakképzetlen. Szerinte a törvényi szabályozás egyik hiányossága, hogy

tanfolyamokat is csak azoknak szervezhetnek, akik elvégezték legalább a nyolc osztályt,

holott sok munkanélküli még az elemit sem fejezte be. A Második esély program jelenthetne megoldást, ám az oktatási minisztérium ezt nem finanszírozza, nem fizetik meg a tanítókat, akik a felnőtteket tanítanák betűvetésre.