Nem politizál Jakab Attila, az új udvarhelyi városmenedzser

Fülöp-Székely Botond 2017. május 22., 19:17

Városmenedzserként folytatja, ezért lemond az MPP–EMNP koalíciós színekben megszerzett önkormányzati képviselői mandátumáról az udvarhelyi Jakab Attila. Az EMNP Hargita megyei elnöke emellett a párton belüli szerepkörét is csökkentette.

Jakab Attila Fotó: Pál Árpád

Összeférhetetlen a városmenedzseri és az önkormányzati képviselői tisztség, ezért döntött úgy Jakab Attila, hogy utóbbiról lemond, mielőtt munkába állna a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban. Ezt a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tanácsosaiból álló frakció vezetője hétfőn jelentette be egy sajtótájékoztatón.

Mint mondta, lemondásának elfogadásáról a csütörtöki tanácsülésen döntenek. Az új városmenedzseri tisztséget – amelyre egyedüliként pályázott – a jövő hónap elején kell elfoglalnia, de a pontos dátumról még egyeztetnie kell Gálfi Árpád polgármesterrel.

Azért, hogy politikamentesen végezhessem a munkámat városmenedzserként, az EMNP-ben is lemondtam minden tisztségemről.

Szintén ilyen meggondolásból a továbbiakban nem kívánok semmilyen politikai nyilatkozatot tenni, csakis szakmai téren foglalok állást” – magyarázta Jakab, aki eddig a néppárt Hargita megyei szervezetét vezette.

Mint mondta, a céljai továbbra sem változnak, városmenedzserként is a közösség és a város fejlődése érdekében kíván dolgozni „a lehető legjobb szándékkal”. „Döntéshozóként nem lehet részt venni a napi tevékenységben, ez most egy másik szituáció lesz, amikor a felmerülő problémák megoldásának mikéntjével foglalkozhatok” – magyarázta Jakab Attila.

Rámutatott, a városházán

a „mit, miért nem lehet” szemléletet szeretné a „hogyan lehet-re” megváltoztatni.

A városmenedzser szerepe a törvény szerint meglehetősen tág, így Jakab pontos hatásköreit a polgármester fogja kijelölni. Ő maga a kulturális intézményekkel, a városi közlekedési kérdésekkel, illetve a rendezvények szervezésével foglalkozna. Rendszert dolgozna ki arra is, hogy miként foglalkozzanak a hivatal osztályai a különböző projektekkel. Ezzel a hatékonyság növelése a célja.

A koalíciós frakcióvezetői szerepkört ideiglenesen Jakab helyettese, Orbán Balázs fogja ellátni – derült ki a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor még nem született egyértelmű döntés arról, hogy önkormányzati képviselőként ki kerül a lemondás miatt megüresedő helyre. Az önkormányzati választásokon megszavazott lista szerint Ketesdi Imrének (MPP) kellene betöltenie ezt a tisztséget, utána sorrendben Takács János (EMNP) következik. Az új városatyát a jövő havi önkormányzati ülésen iktatnák be.