A kolozsvári Demény Balázs nyerte meg az egyik legrangosabb francia zongoraversenyt

Krónika 2017. május 22., 18:23

A kolozsvári származású Demény Balázs nyerte meg az egyik legrangosabb franciaországi zongoraversenyt, a Concours International de Piano Ile-de France-ot, amelyet 19. alkalommal rendeztek meg a Párizshoz közeli Maisons-Lafitte királyi kastélyában.

A versenyt május 13. és 20. között rendezték meg, s a több száz résztvevő között külön kategóriában indultak a gyerekek, az amatőrök és a világ legnevesebb konzervatóriumaiból érkezett, tehetségüket már számos versenyen igazolt fiatal művészek. Ez utóbbi kategóriában bizonyult a legjobbnak a magyar zongorista.

Demény Balázs egy orosz és egy kínai művészt előzött meg. Mint Mocsári Károly, a zsűri magyar tagja elmondta, a fiatal budapesti művész teljesítményének értékét növeli, hogy

Liszt-művekből álló nehéz versenyprogramját egy átmeneti, de roppant zavaró betegségtől szenvedve adta elő, ami miatt a szombat esti eredményhirdetésen nem tudott megjelenni.

Havasi János megerősítette, hogy Párizsi Magyar Intézet a legjobbnak tartott versenyzőnek idén is különdíjat, egy fellépési lehetőséget ajánlott fel, amelyet a nemzetközi zsűri ugyancsak Demény Balázsnak ítélt oda. A győztes zongorista október 26-án ad önálló hangversenyt a Párizsi Magyar Intézetben.