Trump az arabokkal közösen fékezné meg a terrorizmust

MTI 2017. május 21., 22:05

Az amerikai elnök azt kérte a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának „eltiprása" céljával.

Donald Trump erről Rijádban beszélt egy csúcstalálkozón, amelyre több mint egymilliárd ember képviseletében 55 muzulmán ország küldte el vezetőjét a Közel-Keletről, Ázsia más térségeiből és Afrikából. Az amerikai elnök kijelentette: ez a „nemzetek szövetsége… a közös értékeken és érdekeken alapul”.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja feléjük az együttműködés és bizalom szellemében. „Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk. A Közel-Kelet népeinek kell eldönteniük, hogy miféle jövőt akarnak maguknak, az országaiknak, a családjuknak és a gyermekeiknek” – jelentette ki az amerikai elnök.

Trump „a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk” harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. Szerinte a radikalizáció elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leginkább megszenvedik a fanatikus erőszakot, és nem várhatnak Amerikára.

„Kergessétek ki őket! Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről” – szólította fel őket.

„A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön” – mondta Trump. Az elnök szólt Iránról is, amelyet azzal vádolt, hogy aláássa a térséget, „Libanontól Irakig és aztán Jemenig pénzeli, felfegyverzi és kiképzi a terroristákat, akik rombolást és káoszt terjesztenek a térségben”, ezért el kell szigetelni Teheránt.

Szintén felszólalt Szalmán szaúd-arábiai király, aki Iránt a világterrorizmus „lándzsahegyének” nevezett. Kijelentette ugyanakkor, hogy országa eltökélte az Iszlám Állam terrorszervezet és minden más terrorcsoport megsemmisítését, legyen „bármi is a vallásuk vagy ideológiájuk”.

A muzulmán vallás síita felekezetéhez tartozó Irán a fő vetélytársa a térségben a szunnita ágazatot követő Szaúd-Arábiának. Az Iszlám Állam és az al-Kaida szunnita. A hírügynökségek Trump beszédével kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök nem használta a „radikális iszlamista terrorizmus” kifejezést, amelyet az elnökválasztási kampány során gyakran emlegetett.