Nagyváradon védték meg bajnoki címüket a Steaua pólósai

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 21., 18:05

Nagyváradon védte meg bajnoki címét a Steaua élvonalbeli férfi vízilabdacsapata, miután vasárnap 6-5-re felülkerekedett a VSK elleni döntő negyedik összecsapásán az egyik fél harmadik győzelméig tartó sorozatban.

Fotó: A H2opolo.ro Facebook-oldala

A finálé első két, bukaresti találkozóján nagy arányban alulmaradt Körös-partiak ugyan szombaton meggyőző, 9-5 arányú sikerrel tartották életben a trónfosztásról szőtt álmaikat, de másnap már nem tudták elérni, hogy az ötödik összecsapásra mentsék a párharcot.

A hazaiak szerint ebben a Mihai Bălănescu és Mihnea Alexandrescu alkotta játékvezető páros is közrejátszott, olyannyira, hogy

kevesebb mint két perccel a lefújás előtt a váradiak tiltakozásképpen elhagyták a medencét.

Ekkor – négy váradi kapufa után – 6-4-re vezettek a vendégek, miközben Bogdan Remeșt, majd pedig a hevesen reklamáló Kádár Kálmán edzőt kiállították. A bíróknak „Tolvajok!" jelzőt skandáló közönség végül három perc elteltével ismét a játékra összpontosíthatott, de miután a medencébe visszatérő Körös-partiak egygólosra csökkentették a hátrányt, az utolsó másodpercben Pavlovic elképesztő körülmények között kihagyta az egyenlítő találatot.

Ezzel pedig eldőlt a serleg sorsa:

a Steaua története 14. bajnoki címét ünnepelte, miközben edzőjét, Andrei Iosepet a szezon legjobb szakvezetőjévé választották.

A legtechnikásabb játékost és a gólkirályt is a bukaresti „bakák" adták a spanyol–brazil Delgado, illetve Murisic személyében, miközben a szezon legjobb kapusának a Dinamo váradi hálóőrét, Marius Țicet választották.

Kádár Kálmán a meccs után jelezte, nem haragszik Pavlovicre a kapufa miatt, mert szerinte a játékvezetőknek kellett volna végig semlegesnek maradniuk, hogy a döntő csak Bukarestben, az ötödik meccsen dőljön el. „Nem nekik kellett volna eldönteniük a bajnoki címet, nem is beszélve arról, hogy döntéseikkel a játékosok sorsát befolyásolják" – mutatott rá. Megjegyezte, hogy

bár ezen a rendkívül feszült mérkőzésen a Steaua a bíróknak is sokat köszönhet, igazából nekik is sokkal jobb teljesítményt kellett volna nyújtaniuk.

„Most nem volt akkora különbség a két csapat között, mint Bukarestben. Látszott, hogy ma is mindent beleadtuk, de a fiúk kifáradtak a szombati találkozón, erőnlétileg már nem tudtak felemelkedni arra a szintre. Nincs mit felrónom nekik, mert mindent megtettek a sikerért. Ebből tanulnunk kell és tovább kell lépnünk. A játékvezetéssel ugyanakkor teljes mértékben elégedetlen voltam, mert a kulcsmomentumokban a steauások könnyen kapták az előnyöket, miközben nekünk sem kiállítást, sem egy jogos büntetőt nem adtak meg" – értékelt a szakember.

Érdekesség egyébként, hogy a finálé előtt a sportági szövetség már nem egyezett meg a DigiSporttal a találkozó közvetítéséről, ezért

a váradi találkozót semmilyen csatorna nem sugározta.

A váradi uszodában jelen volt az olimpiai bajnok steauás vívó, Ana Maria Brânză, aki a Román Vízilabda-szövetség Facebook-oldalának tanúsága szerint mobiltelefonjáról élő felvétellel „tudósított" a helyszínről.

A bajnokság bronzcsatája még nem dőlt el, mert Brassóban a szombati 12-6 arányú Dinamo-győzelem után a Sportul Studențesc tegnap 9-3-as sikerrel állította vissza az összetettbeli döntetlent. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc utolsó összecsapása kedden 11 órától lesz Bukarestben.

Az ötödik helyért az Aradi Amefa másodjára is legyőzte a Rapidot – 9-6-ra –, míg a hetedik helyért a Kolozsvári Poli múlta felül 10-7-re a Nagyváradi Crișult.