Ghiță: Romániában politikai okokból üldöznek

Balogh Levente 2017. május 21., 16:01

Kiadatásának megtagadását kérte pénteken a szerb hatóságoktól a többrendbeli korrupcióval gyanúsított Sebastian Ghiță volt PSD-s parlamenti képviselő Belgrádban a román kiadatási kérelem elbírálásáról dönteni hivatott illetékes szerb bíróság előtt.

Archív felvétel

A kihallgatáson, amely a nyilvánosság kizárásával zajlott, a volt honatya arra hivatkozott, hogy Romániában „politikai okokból üldözik." Ügyvédje azt kérte, védencét az előzetes letartóztatás helyett helyezzék házi őrizetbe.

Mint ismeretes, az üzletembert még április közepén fogták el a szerb fővárosban, és április 14-én helyezték 60 napra előzetes letartóztatásba, ennek időtartama azonban akár egy évre is meghosszabbítható.

Ghiță nagypénteken került rendőrkézre Belgrádban. Az üzletember testvérével beszélgetett éppen, amikor igazoltatták őket. Ghiță hamis szlovén okmányokkal próbálta igazolni magát, de lebukott.
A bukaresti legfelsőbb bíróság eddig két letartóztatási parancsot bocsátott ki az országból tavaly decemberben távozott üzletember-politikus ellen, aki ellen összesen hat bűnvádi eljárást folytat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) különböző korrupciós és gazdasági bűncselekmények miatt.

Az ügyészség szerint Ghiță megpróbálta kivonni magát a büntetőjogi felelősségre vonás alól, és megszegte az ellene foganatosított hatósági felügyelet szabályait.

A bukaresti parlamentbe 2012-ben a PSD színeiben bejutott, majd a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia (PRU) alakulatba átigazolt politikus tavaly vesztette el képviselői mandátumát és az ezzel járó mentelmi jogát, amikor a PRU nem jutott be a törvényhozásba.

A Victor Ponta volt kormányfővel jó barátságot ápoló Sebastian Ghiță tavaly decemberig tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és a román média szerint a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei állítólag futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat.

Florian Coldea altábornagyot, a SRI volt igazgatóhelyettesét januárban éppen amiatt helyezték tartalékos állományba, hogy Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla. Kiderült, hogy a politikus fizette Coldea külföldi nyaralását, másrészt Ghiță azzal vádolta a SRI igazgatóhelyettesét, hogy Laura Kövesivel, a DNA vezető ügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.