Ezrek „őrizték a várat” a váradi Református Egység Fesztiválon

Balogh Levente 2017. május 21., 14:59

A nagyváradi várban zajlott szombaton a Református Egység Fesztivál, amelyen az összes Kárpát-medencei püspök részt vett.

Fotó: A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Facebook-oldala

Több ezres részvétel mellett, igazi fesztiválhangulatban tartották meg szombaton a nagyváradi várban a Református Egység Fesztivált, amelyen a Kárpát-medence magyar reformátusainak egysége mellett a reformáció 500. évfordulóját is ünnepelték.

A várudvaron felállított hatalmas sátor alatt összegyűlt hívek először

a Kárpát-medence összes református püspökének részvételével megtartott istentiszteleten vettek részt,

amely előtt a házigazda, Csűry István kiráhyágómelléki püspök üdvözölte az egybegyűlteket.

A szertartásban az összes püspök részt vett, a különböző szakaszokat sorban más és más egyházi elöljáró vezette le.

Fotó: A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Facebook-oldala

A főszónok, Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök prédikációjában a rendezvény mottójául választott jelszó, az Őrizd a várat! szellemében a magyar reformátusok nemrég létrejött egységét méltatta, hozzátéve: nem csupán fizikai, de

lelki értelemben is őrizni kell a várat, a tornyot, várni a virradatot, keresni azt, hol mutatkozik meg Isten kegyelme.

Amolyan „kálvinista pluszként” hozzátette: az állhatatosság és a remény igéje az Őrizd a várat!, a szereteté és hűségé, amely összeköt.

A szertartást követően Potápi Árpád János, a budapesti kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket, kifejtve: ahogy a múltban, a református közösség munkája ma is biztosítéka a nemzet megmaradásának. A magyar kormány erőfeszítései közül kiemelte, hogy a templomok felújítása mellett megerősítsük az egyházi oktatást is.

Fotó: A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Facebook-oldala

A román kormány részéről Victor Opaschi vallásügyi államtitkár teológiai jelentőségűnek nevezte az eseményt, egyben arról biztosította a hallgatóságot, hogy

a román kormány a tolerancia és az európai szellemiség jegyében viszonyul az országban élő református közösséghez.

Az istentisztelet végén Adorjáni Dezső erdélyi evangélikus püspök mondta el az úrvacsora előtti imádságot.

A nap folyamán több konferenciát is tartottak különböző, a reformációt érintő témákban, a várudvaron pedig kiteljesedett a fesztiválhangulat: a színpadon zenei előadók léptek fel, a standokon pedig a református egyházmegyék képviselői kézműves termékeket kínáltak eladásra.

A fesztivál Dévai Nagy Kamilla koncertjével, majd pedig a debreceni Csokonai Színház és a Kodály Kórus által előadott Bánk bán operakoncerttel zárult.