Defibrillátorral felszerelt motorkerékpárokat kapnak a kolozsvári rohammentősök

Hírösszefoglaló 2017. május 21., 14:02

Defibrillátorral ellátott motorbicikliket kapnak a SMURD kolozsvári és konstancai egységei – jelentette be Raed Arafat belügyi államtikár.

Fotó: Veres Nándor

Egy Kolozsváron tartott orvosi konferencián Raed Arafat az Agerpres szerint elmondta, Bukarestben már hat, defibrillátorral ellátott motoros mentő teljesít szolgálatot– ezek gyorsan célba érnek és életet menthetnek a forgalmas nagyvárosokban. A tervek szerint Kolozsvár és Konstanca két-két ilyen járművet kap.

Hosszú távon

a SMURD alapítója szeretné elérni, hogy a középületek, a zsúfolt városrészek és akár a tömbházak is rendelkezzenek defibrillátorral,

amelyet orvosilag képzetlen személyek is használhatnak, jelentősen növelve ezáltal embertársaik túlélési esélyeit.

Arafat hozzátette, a betegnek hirtelen szívmegállás esetén percenként 10%-kal csökkennek a túlélési esélyei, amennyiben nem kap elsősegélyt. Ezért egyes országokban már utcákon, vasútállomásokon is el vannak helyezve „intelligens” defibrillátorok, amelyeket bárki képes használni, és ezzel megmentheti embertársa életét, mire a mentősök a helyszínre érkeznek.

A belügyi államtikár azt is elmondta: egy ilyen berendezés 1000–1500 euróba kerül, és lehet, hogy évekig nincs rá szükség, „de ha egyszer megment egy életet, akkor már megérte”.