Múzeumok éjszakája: tíz látogató a kolozsvári Bánffy-palotában aludhat

Hírösszefoglaló 2017. május 20., 14:42

Szombaton, a Múzeumok éjszakáján első ízben csatlakozik a kolozsvári Szépművészeti Múzeum a világ nagy kulturális intézményeinek azon hagyományához, hogy tíz személy a galériákban töltheti az éjszakát, miután a kiállítást maga a művész mutatja be.

Az Agerpres által idézett tájékoztatás szerint este 19 órakor veszi kezdetét a Múzeumok éjszakája, a galériákat körülbelül éjjel 1 óráig lehet megtekinteni. Ezt követően kerül sor a speciális tárlatvezetésre, amelyre tíz személyt választanak ki.

„A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum olyan kiállításprogrammal készül erre az alkalomra, amely nemcsak a múzeum kulturális hagyatékát, hanem a kortárs művészeket is a figyelem középpontjába állítja” – olvasható a Kolozsvári Kulturális Központ közleményében.

Az idézett dokumentum felhívja a figyelmet, hogy premierként idén

10 művészetkedvelőnek lesz alkalma egy olyan tárlatvezetésen részt venni, amely során maga az alkotó, Marius Bercea mutatja be „A Full Rotation of the Moon” című kiállítását.

A művész által vezetett tárlatáltogatás éjjel 1 óra után kezdődik és körülbelül 2 órát tart, majd a tíz látogatónak lehetősége lesz a múzeumnak otthont adó Bánffy-palota valamelyik szobájában aludni. A Szépművészeti Múzeum ezzel a premierrel csatlakozik a világ nagy galériáinak hagyományához. A jelentkezőket arra kérik, hogy hozzanak magukkal hálózsákot – teszi hozzá a közlemény.

Jelentkezni a Kolozsvári Kulturális Központ közösségi oldalán lehet, a tíz résztvevőt a központ, valamint a múzeum képviselőiből álló zsűri választja ki.

A Múzeumok éjszakájára több más kolozsvári intézmény is megnyitja kapuit: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem őslénytani-rétegtani múzeuma például azon élőlények világát mutatja be, amelyek a Kárpát-medencét egykor ellepő tengerben éltek. Nyitva tart szombat este a BBTE viváriuma, valamint történelmi és ásványtani múzeuma is.

A Múzeumok éjszakáján a kolozsvári Történelmi Múzeum gyógyszerésztörténeti érdekességekkel várja a látogatókat az állandó kiállítás mellett. Az Etnográfiai Múzeumban kortárs kerámiaművészeti tárlat tekinthető meg, az érdeklődők művészek és a kolozsvári képzőművészeti líceum tanárainak vezetésével a a kerámiaművészet gyakorlati oldalával is megismerkedhetnek.

A Múzeumok éjszakáján Kolozsváron nyitva tart a sétatéri Kaszinó Kulturális Központ, valamint a Szabók bástyája is, ahol kürtszóval és fáklyákkal várják este 21 órakor a látogatókat.